Majeranek jest bardzo cenionym ziołem w medycynie naturalnej. Pamiętacie z dzieciństwa maść majerankową na katar? Była skuteczna, a jednocześnie łagodna i przyjemna!
Chyba każdy z nas, ma w swojej kuchennej szafce majeranek, którym lubimy obficie przyprawiać różne potrawy warzywne i mięsne. Ja lubię! :)
Okazuje się, że odpowiednim miejscem dla majeranku może też być apteczka – jest lekarstwem.
Bardzo szybko przynosi ulgę w problemach żołądkowo-jelitowych. W przypadku zatrucia lub bólów żołądka należy połknąć 1 łyżeczkę majeranku popijając ciepłą wodą. Warto jednak uważać, by nie połykać jednocześnie powietrza i nie zakrztusić się. Nagrodą jest natychmiastowa ulga.
Można też przygotować herbatkę z majeranku – skuteczną w przypadku wzdęć, bólów brzucha i żołądka oraz nadmiernych gazów. Majeranek ma również działanie uspokajające, korzystnie działa na mózg, system nerwowy i choroby oczu. Pomaga nawet w przypadkach padaczki. Napar z majeranku leczy obrzęki i stany zapalne wątroby, zatrucia, a także przeziębienia i kaszel, pomagając oczyszczać oskrzela i płuca z flegmy.
Co najważniejsze, jest to metoda naturalna, bez chemii, a majeranek można wyhodować nawet na balkonie - w skrzynce czy doniczce. :)
Jak przygotować herbatkę z majeranku?
2 łyżeczki suszonego majeranku zalewamy wrzącą wodą i parzymy ok. 5 minut, następnie odcedzamy. Napar pijemy bez żadnych dodatków, absolutnie nie dodajemy cukru. Maksymalna ilość, jaką wypijamy, to 1-2 filiżanki dziennie. Nadmiar może powodować zmęczenie i bóle głowy. Możemy zacząć od słabszych naparów i obserwować swoje samopoczucie.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >