Aloes zwyczajny, a jaki niesamowity w połączeniu z innymi gwiazdami.

Aloes zwyczajny, aloes barbadoski (Aloe vera (L.) Burm. f.) – gatunek byliny pochodzący z terenów Afryki i Azji Mniejszej. Egzotyczny, a u mnie na parapecie każdego okna stoi pokaźny przedstawiciel tego gatunku. Jeden z okazów przyjechał prosto z Fuerteventury. Wszystkie rosną i mają się dobrze.

Za co cenię aloes? Dlaczego lubię mieć pod ręką kawałek liścia ze świeżym miąższem?

Roślina ta ma duże znaczenie w kosmetyce i jest naturalnym źródłem zdrowia i urody. Ze względu na swoje działanie nawilżająco-regenerujące skórę, miąższ aloesu wykorzystywany jest jako podstawowy środek przy produkcji wielu rodzajów kremów nawilżających. Okłady z aloesu przyspieszają gojenie się poparzeń I i II stopnia oraz odmrożeń, pomagają w niektórych chorobach skóry (np. łuszczycy). Aloes działa dezynfekująco, antybiotyczne, antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i antywirusowo.

A ja jeszcze wierzę w jego działanie przeciwzmarszczkowe J

Aloes zawiera wiele witamin, w tym A, C, E, kwas foliowy (B9), cholinę, B1, B2, B3 (niacyna), B6. Jest również jedyną z niewielu roślin zawierających witaminę B12. Zawiera też wiele mikroelementów np.: wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, potas, żelazo, miedź, mangan.

Aloes jest bogaty w aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Jest adaptogenem czyliwzmacnia naturalną odporność organizmu na stres i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania i niepokoju. Pomaga w balansowaniu reakcji biochemicznych organizmu, stymulując mechanizmy obronne i adaptacyjne ciała.

Aloes pomaga w trawieniu pokarmu,oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia trawienie, może pomagać zarówno przy zaparciach jak i biegunkach, dobrze wpływa na  zespół jelita drażliwego, refluks, pomaga utrzymywać równowagę jelitowej flory bakteryjnej. Aloes również wykazuje działanie przeciwpasożytnicze czyli pomaga pozbyć się z organizmu pasożytniczych robaków (tasiemców, glist ludzkich, owsików i przywr).

Ale, ale... wiadomo, iż nieumiejętnie, niestarannie przygotowany sok z  aloesu ma bardzo silne działanie przeczyszczające.

Aloes ma swój udział w oczyszczaniu organizmu.

Działa oczyszczająco na jelita, usprawniając działanie tak zwanych kosmków jelitowych, które wchłaniają substancje odżywcze. Aloes wspomaga naturalne funkcje oczyszczania wątroby, nerek i skóry, dodatkowo przechodząc przez układ pokarmowy wchłania toksyny które są następnie wydalane przez jelito grube.

Według badań opublikowanych w British Medical Journal z 2000 roku, beta-sitosterol zawarty w aloesie pomaga obniżyć poziom cholesterolu w krwi. Dzięki regulowaniu ciśnienia w żyłach i tętnicach, poprawia krążenie i utlenienie krwi, oraz zmniejsza lepkość krwi. Stosowany doustnie obniża poziom glukozy i lipidów we krwi u pacjentów z cukrzycą i zespołem metabolicznym.

Aloes pomaga wzmocnić układ odpornościowy

I ma jeszcze wiele innych właściwości…

Miód wielokwiatowy 

Miód wielokwiatowy składa się głównie z węglowodanów – glukozy i fruktozy.

Zawiera też:

- kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy),

- witaminy (A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna),

- mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor, mangan i inne),

- Specjalne enzymy dodawane przez pszczoły w trakcie produkcji dodają temu produktowi wybitnych wartości leczniczych. Enzymy takie jak inhibina i lizozym), biopierwiastki i substancje hamują rozwój drobnoustrojów.

Jego dobroczynne dla zdrowia składniki są łatwowchłanialne i mogą trafiać wprost do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia

Miód ma właściwości odtruwające – eliminuje z organizmu ołów i inne metale ciężkie, właściwości ogólnie wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Miody wielokwiatowe najczęściej poleca się w chorobach alergicznych dróg oddechowych, jak astma oskrzelowa atopowa (alergenna) lub katar sienny, zwany inaczej pyłkowicą lub alergicznym nieżytem nosa. Zależy to też od indywidualnej tolerancji.

Zawarte z miodzie wielokwiatowym cukry proste (glukoza i fruktoza), dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń, a także wspomagają wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej w przebiegu chorób wątroby, woreczka żółciowego i innych.

Badania naukowe potwierdzają silne działanie antybiotyczne miodu. Hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków, jest środkiem pomagającym w nawilżeniu i utrzymaniu odpowiedniej kondycji skóry. Jest naturalnym składnikiem wszelkiego rodzaju kosmetyków, nawet tych do delikatnej skóry. 

Uważany za ojca medycyny – Hipokrates swoją długowieczność zawdzięczał produktom z miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras.

Oregano to Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych. Rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce występuje na całym terytorium i jest pospolity. Inna nazwa: dziki majeranek. Ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. W oregano znajduje się bardzo czynna substancja kwas rozmarynowy, który jest silnym przeciwutleniaczem wspierającym działanie systemu immunologicznego, ma silne właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Oregano ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Wspomaga walkę z pasożytami. Jest również bogatym źródłem flawonoidów, umożliwiających ochronę komórek przed wolnymi rodnikami.

I teraz wobraźcie sobie jak dobroczynnie może działać połączenie tych trzech składników. Wzmacniająco, odmładzająco, leczniczo.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >

Czytaj także:
> Pomidory > Rukiew wodna