Zespół jelita nadwrażliwego jest najczęściej występującą chorobą czynnościową przewodu pokarmowego. Wprawdzie nie stanowi bezpośredniego zagrożenia życia, ale generuje istotne koszty społeczne w postaci wydatków na leczenie i absencję chorobową. Diagnostyka tej choroby jest trudna. Trzeba wykonać wiele badań w celu wyeliminowania poważnych chorób organicznych, które mogą dawać podobne objawy.
Współczesna medycyna stawia sobie za cel spowodowanie ustąpienia lub istotnego złagodzenia istniejących dolegliwości, które istotnie obniżają komfort życia pacjenta. Jak na razie nie mówimy o całkowitym wyleczeniu i usunięciu przyczyny choroby, która nie jest jeszcze w pełni rozpoznana.
W związku z tym, że choroba ta ma okresowo różne formy, konieczne jest również inne postępowanie dietetyczne.
Zalecenia ogólne – niezależnie od postaci biegunkowej czy zaparciowej choroby:
- stosowanie diety lekkostrawnej – a więc potrawy głównie gotowane i ciepłe
- unikanie produktów wzdymających: cebula, czosnek, kukurydza, ziemniaki, kapusta, fasola, groch, papryka, orzechy, słodycze, czekolada i oczywiście samodzielnie zaobserwowane produkty nasilające dolegliwości
- ograniczenie spożycia produktów mlecznych ze słodkiego mleka – przy nadwrażliwości na laktozę czasem lepiej tolerowane są napoje mleczne fermentowane w postaci naturalnej – ale to i tak sprawa indywidualna
- może też być konieczność okresowego bądź stałego, całkowitego wyeliminowania mleka i glutenu zawartego w zbożach
- ograniczenie lub nawet wykluczenie kawy naturalnej i mocnej herbaty – nasilają dolegliwości
- unikanie wszelkich napojów alkoholowych
- ograniczenie spożywania tłustych pokarmów
- spożywanie małych, częstych lekkostrawnych posiłków
- modyfikacja diety w zależności od postaci – zaparciowej czy biegunkowej
W postaci zaparciowej zaleca się:
- wypijanie, co najmniej 2 litrów płynów niegazowanych
- dietę bogatobłonnikową (surowe owoce i warzywa, płatki owsiane, kasza gryczana, stopniowo wprowadzane otręby owsiane, kefiry).
W postaci biegunkowej wskazana jest dieta ubogobłonnikowa, a więc ryż biały, kasza jaglana. Ograniczamy spożycie owoców i warzyw bogatych w błonnik, wykluczamy potrawy z gruboziarnistych kasz, pieczywa razowego, a czasem nawet białego, płatków owsianych i otrąb, ostrych przypraw i alkoholu. Ważna jest też odpowiednia ilość płynów, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu.
Niezależnie od fazy choroby, powinna to być dieta lekkostrawna, a potrawy powinny być gotowane bądź pieczone – unikamy ciężkostrawnych, smażonych, tłustych.
Bardzo ważna jest obserwacja i umiejętność wsłuchania się w potrzeby własnego organizmu i co najważniejsze – ROZSĄDEK!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >