Wegańskie źródła białka

Białko stanowi część prawie każdego produktu spożywczego. Osoby będące na diecie wegetariańskiej powinny szczególnie zwrócić uwagę na roślinne źródła białka.

Są nimi:

– soja i produkty sojowe (tofu, tempeh, mleko sojowe),

– ciecierzyca, soczewica, fasola, bób (i inne nasiona roślin strączkowych),

– ryż, ziarna zbóż,

– białko konopne (do kupienia w dobrze zaopatrzonych sklepach z żywnością ekologiczną lub w internecie),

– orzechy, nasiona, pestki, migdały,

– masło orzechowe,

– algi lub glony,

– kiełki.

Dzięki zbilansowanej diecie roślinnej nawet zatwardziali weganie mogą uzupełnić  dietę w niezbędne aminokwasy, zapewniające prawidłowy wzrost komórek, odżywienie organizmu i odporność. Podstawą jest dobra znajomość produktów.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >