Białko stanowi część prawie każdego produktu spożywczego. Osoby będące na diecie wegetariańskiej powinny szczególnie zwrócić uwagę na roślinne źródła białka.
Są nimi:
* soja i produkty sojowe (tofu, tempeh, mleko sojowe),
* ciecierzyca, soczewica, fasola, bób (i inne nasiona roślin strączkowych),
* ryż, ziarna zbóż,
* białko konopne (do kupienia w dobrze zaopatrzonych sklepach z żywnością ekologiczną lub w internecie),
* orzechy, nasiona, pestki, migdały,
* masło orzechowe,
* algi lub glony,
* kiełki.
Dzięki zbilansowanej diecie roślinnej nawet zatwardziali weganie mogą uzupełnić dietę w niezbędne aminokwasy, zapewniające prawidłowy wzrost komórek, odżywienie organizmu i odporność. Podstawą jest dobra znajomość produktów.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >