Super, super, superfoods

Chcemy być zdrowi. Każdy Polak przy biesiadnym stole jest albo „lekarzem – dietetykiem” albo „ekonomistą” i do tego, szczególnie w okresie ostatnich kilku lat, o sprecyzowanych poglądach politycznych. Wiemy wszystko najlepiej, choć może tak nie do końca i nie zawsze!

Powszechnie wiadomo, że należy pić dużo wody i jeść dużo warzyw. Ale mało kto wie, że należy jeść jajka na miękko, masło dostarcza nam witamin i energii, a spożyty w produktach cholesterol nie wpływa na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Ogłosili to Amerykanie w lutym 2015 roku.

 

Dietetycy stworzyli listę wyjątkowo zdrowej żywności zwanej „superfoods”.

Superfoods posiadają naturalne bogactwo składników mineralnych i witamin, dzięki czemu korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Są to produkty naturalne, nie żywność funkcjonalna, wzbogacana w określone składniki w procesie technologicznym.

Superfoods zawierają w postaci naturalnej:

- przeciwutleniacze, które chronią przed wystąpieniem chorób nowotworowych,

- witaminy

- błonnik pokarmowy, który ma wpływ na pracę układu pokarmowego

- naturalne barwniki, które wspomagają nasz organizm

Superfoods–top topów!

Jagody Goji

Rosną na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii.  Z pośród 8 tysięcy ziół, należących do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od wielu tysięcy lat, jagody Goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy i są nazywane najzdrowszym pożywieniem świata. Jagody Goji zawierają bardzo wiele składników mineralnych witamin oraz różnorodne aminokwasy. Co ciekawe, posiadają znacznie więcej żelaza niż szpinak, natomiast witaminy C jest pięćdziesiąt razy więcej niż w pomarańczach. Mówimy o owocach świeżych. Niestety w suszonych jagodach Goji, ilość tej witaminy jest niewielka. Owoce te maja również właściwości chroniące narząd wzroku, opóźniające starzenie organizmu oraz regulujące stężenie glukozy we krwi. Wpływaja także pozytywnie na procesy trawienne oraz oczyszczanie wątroby.

Jagody Acai

Ciemnofioletowa jagoda  pochodząca z Brazylii. Można ją spotkać tylko w lasach deszczowych Amazonii. Była ona używana przez tubylców od setek lat, aby wzmocnić zdrowie i dodać sobie energii. Określane są mianem owoców doskonałych. Jagody Acai mają jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie: 16 razy więcej od czerwonych winogron. Acai to także dobre źródło witamin i minerałów. W jagodach można znaleźć witaminy A, B1 ,B2 ,B3, C i E. Ponadto znajduje się tam potas, wapń, magnez, miedź i cynk. Acai w dużej mierze składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Owoc ten zawiera 19 różnych aminokwasów, które są budulcem białka i ma niską zawartość cukrów. Są też bardzo dobrym źródłem błonnika, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują stężenie cholesterolu oraz poziom glukozy we krwi. Wspomagają procesy oczyszczania organizmu, a także chronią narząd wzroku. Przeciwdziałają powstawaniu chorób nowotworowych oraz starzeniu się organizmu.

Borówki, nasze rodzime, z naszego lasu!  Są często wymieniane w ścisłej czołówce super żywności z uwagi na bogactwo witamin, błonnika pokarmowego i duże ilości przeciwutleniaczy, mających zdolność hamowania, a nawet niszczenia komórek nowotworowych jelita grubego. Opóźniają też procesy starzenia i poprawiają pamięć. Korzystnie wpływają na pracę układu krążenia. Ale nasze zdrowe borówki to nie to samo, co dżem z dodatkiem cukru!

Sok z granatów oddziałuje na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, co stanowi profilaktykę chorób układu krążenia.

Chlorella i spirulina, coraz popularniejsze i bardziej znane.  Są niezwykle bogate w łatwoprzyswajalne białko, magnez, potas, beta-karoten i witaminy z grupy B oraz C, D i E. Pomagają regulować stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi. Składniki w nich zawarte wzmacniają system odpornościowy i pomagają podczas infekcji wirusowych, grypy i przeziębienia.

Z naszego podwórka….

Do grupy produktów o szczególnych właściwościach prozdrowotnych należy zaliczyć również warzywa takie jak: cebula, czosnek, por czy szczypior. To naturalne antybiotyki. Regulują poziom cholesterolu oraz zmniejszają prawdopodobieństwo tworzenia się zakrzepów, obniżają ryzyko wystąpienia raka żołądka, jelita grubego czy odbytu. Czosnek ma również zdolność atakowania komórek rakowych.

Jest jeszcze cała długa lista naszych supersuper, ale o tym innym razem….

A póki co zapamietajmy, że jajka i wątróbka to też przebogate superfoods! Mam na myśli oczywiście hodowlę ekologiczną. 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: dieta, superfood