Nie mam tutaj na myśli kopalnych złóż naturalnych, jakimi obdarza nas Matka–Ziemia. Tu chodzi o nasz organizm i jego potrzeby w zakresie np. materiałów budulcowych.
Składniki mineralne są to związki, które muszą zostać dostarczone z pożywieniem. Organizm nie potrafi sam ich wytworzyć. Stanowią materiał budulcowy, wchodzą w skład płynów ustrojowych i komórek, enzymów i hormonów. Biorą udział w prawidłowej pracy mięśni i nerwów, gospodarce wodno-elektrolitowej i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Składniki mineralne dzielimy, w zależności od wielkości zapotrzebowania na:
- makropierwiastki – wapń (Ca), fosfor (P), magnez (Mg), sod (Na), potas (K), chlor (Cl), siarka (S)
- mikropierwiastki – żelazo (Fe), miedź (Cu), cynk (Zn), mangan (Mn), molibden (Mo), kobalt (Co), jod (J)
- pierwiastki śladowe – nikiel (Ni), chrom (Cr), selen (Se) cyna (Sn), wanad (V), fluor (F), krzem (Si)
Zapotrzebowanie na poszczególne składniki mineralne jest zależne od wieku, płci i stanu zdrowia danej osoby.
Jak już napisałam wcześniej, składniki mineralne mają duży wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Decydują o właściwościach kwasotwórczych bądź zasadotwórczych produktów spożywczych. Nasz sposób odżywiania prowadzi do zachowania bądź zakłócenia właściwej równowagi kwasowo-zasadowej, w której organizm funkcjonuje najlepiej.
Właściwości zakwaszające mają: mięsa, ryby, jaja, produkty zbożowe i przetwory mleczne (produkty zawierające większe ilości chloru, fosforu i siarki).
Właściwości zasadotwórcze (alkalizujące) mają: głównie warzywa i owoce (produkty zawierające większe ilości sodu, magnezu, potasu i wapnia).
W przypadku spożywania zbyt dużych ilości produktów zakwaszających może dojść do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Objawami zakwaszenia organizmu mogą być: ciągłe zmęczenie, utrata apetytu, apatia, zaburzenia przemiany materii, pogorszenie wyglądu skóry. Dlatego też dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej korzystne jest stosowanie diety z przewagą produktów zasadotwórczych.
Zacznijmy od makropierwiastków – potrzebujemy ich najwięcej, co, nie znaczy, że mikropierwiastki i pierwiastki śladowe są mniej ważne - ale o tym następnym razem, przy kolejnej filiżance ulubionej herbaty... bez ciasteczek...
Makropierwiastki
1. Wapń
- rola - główny składnik kości i zębów, wpływa na prawidłową krzepliwość krwi i kurczliwość mięśni, reguluje pracę układu nerwowego, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, działa odczulająco, czego niejednokrotnie większość z nas doświadczyła; niedobór powoduje krzywicę kości, osłabienie pamięci, drętwienie kończyn
- źródło – ryby (zwłaszcza jedzone z ośćmi – sardynki, szproty), warzywa, fasola, orzechy, mleko i przetwory
2. Fosfor
- rola – wpływa na dobry stan tkanki kostnej, budulec komórek nerwowych, składnik związków przenoszących energię w organizmie, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, ważna rola w utrzymaniu prawidłowej pracy serca; niedobór powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia nerwowe
- źródło – ryby, drób, sery, ziarna zbóż, rośliny strączkowe, orzechy
3. Magnez
- rola – wpływa na rozwój układu kostnego i układ krążenia, działa uspokajająco; niedobór powoduje napięcie mięśniowe, stany depresyjne i lękowe
- źródło – kakao, ziarna zbóż, grube kasze, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa zielone
4. Sód
- rola – chroni organizm przed utratą płynów, wpływa na prawidłową pracę mięśni i nerwów; nie jesteśmy narażeni na niedobór, borykamy się raczej z nadmiarem sodu!
- źródło – sól kuchenna dodawana do potraw
5. Potas
- rola – uczestniczy w tworzeniu białek, metabolizmie węglowodanów, wpływa na pracę układu nerwowego i mięśniowego oraz dotlenienie mózgu; na utratę potasu narażeni jesteśmy z powodu biegunki, chorób nerek, cukrzycy,
- źródło – morele suszone, figi suszone, awokado, banany, ziemniaki, seler, kiwi, pomidory, cytrusy, inne warzywa
6. Chlor
- rola – jest składnikiem soku żołądkowego (kwas solny) i śliny, wpływa na gospodarkę wodną i równowagę kwasowo-zasadową
- źródło – sól kuchenna dodawana do potraw
7. Siarka
- rola – obecna jest w wielu białkach; niedobór powoduje zaburzenia w tworzeniu białek, niezbędna do utrzymania pięknych i zdrowych włosów, skóry i paznokci
- źródło – mięso, ryby, jaja, sery podpuszczkowe, warzywa kapustne
Przedstawiłam wstęp do tematu – można tu prowadzić długie wywody akademickie.
Moim celem było, po raz kolejny, pokazanie, że bogata, różnorodna, prawidłowo zbilansowana dieta jest źródłem zdrowia. Nie da się zdrowo żyć opierając swoją dietę jedynie na fast foodach, słodyczach i napojach słodzonych.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >