Zielona herbata może ograniczać przyswajanie cukru uzyskanego w procesie trawienia skrobi. Polscy naukowcy opublikowali swoje wyniki badań w „Nature Scientific Reports”.
Naukowcy z poznańskich szkół wyższych: Uniwersytetu Medycznego (UM) i Uniwersytetu Przyrodniczego, pod kierunkiem prof. Jarosława Walkowiaka z UM, przedstawili wyniki badań, w których wzięło udział 28 osób w wieku 19-28 lat. Badani odbyli 12-godzinną głodówkę, po czym spożyli płatki kukurydziane, stanowiące źródło skrobi. Jedna grupa otrzymała również ekstrakt z zielonej herbaty, w łatwo przyswajalnej postaci, a druga grupa – placebo.
Następnie, za pomocą specjalnego testu, badającego skład wydychanego powietrza, naukowcy ocenili stopień trawienia i wchłaniania węglowodanów pochodzących z kukurydzy. Po porównaniu wyników grupy przyjmującej ekstrakt z herbaty i grupy kontrolnej okazało się, że nawet pojedyncza dawka ekstraktu z zielonej herbaty ograniczała trawienie skrobi i jej przyswajanie.
Jak wszyscy wielokrotnie słyszeliśmy, zielona herbata jest bardzo korzystna dla zdrowia, stanowi też napój zalecany w czasie diet. Już we wcześniejszych badaniach prof. Walkowiak i jego zespół stwierdzili, że zielona herbata ogranicza również wchłanianie tłuszczów. Czy jest to jakaś nowa szansa dla osób walczących z nadwagą?
Jak powiedział profesor, takie wnioski należy wyciągać ostrożnie. "Teoretycznie mamy tu do czynienia z sytuacją, w której można by było ograniczyć, czy też spowolnić wchłanianie cukru ze skrobi, i tym samym zapobiegać hiperglikemii albo nadmiernemu przyswojeniu cukru" – powiedział w rozmowie z PAP. Być może oznacza to "jakąś szansę w kontekście problemów z otyłością, która ma dziś rozmiary pandemii" - dodał.
Profesor stwierdził jednocześnie, że właściwości zielonej herbaty zależą od jej rodzaju i sposobu parzenia, a dawka ekstraktu wykorzystana w badaniu stanowi odpowiednikco najmniej kilku szklanek naparu. Ponieważ większość osób nie wypija takiej ilości zielonej herbaty, ewentualny wpływ jej picia na trawienie skrobi, może więc nie być tak wyraźny, jak wynik uzyskany w badaniu. "Trzeba by jej pić naprawdę dużo, żeby uzyskać tę ilość substancji czynnych, jaka była w ekstrakcie z zielonej herbaty, wykorzystanym w badaniu" - podkreślił.
Następnie dodał, że wpływ ekstraktu na wchłanianie skrobi wymaga dalszych badań. "Skrobia, która nie została wchłonięta w jelicie cienkim, pozostanie w przewodzie pokarmowym, gdzie będzie podlegać przemianom, fermentacji, z udziałem bakterii. To może również powodować pewnego rodzaju problemy" - mówi.
Mikroflora jelitowa jest dziś przedmiotem wielu badań i obiektem zainteresowania naukowców – zauważył prof. Walkowiak. Bakterie żyjące w układzie pokarmowym człowieka są z jednej strony niezbędne m.in. dla właściwego działania układu odpornościowego. Z drugiej strony zaburzenia w obrębie tej mikroflory, mogą powodować różne problemy ze zdrowiem, np. zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, którego jednym z objawów jest ból brzucha.
"Myślę, że dla długotrwałego utrzymania dobrej kondycji przez zdrowe osoby, ważna jest zarówno zbilansowana, zróżnicowana dieta, jak i podobnie rozsądne podejście do życia w jego innych aspektach" – podkreślił prof. Walkowiak.
A więc nadal najlepszym rozwiązaniem zdaje się być właściwa dieta oraz odpowiedni poziom nawodnienia. Warto więc pić dużo wody i zieloną herbatkę od czasu do czasu ;).
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >