Dlaczego wątroba jest tak ważna i nie możemy bez niej żyć?
- przekształca węglowodany w glukozę, którą organizm może z łatwością przyswoić, a jej nadmiar magazynuje w postaci glikogenu
- wytwarza cholesterol i kwasy tłuszczowe, które są magazynowane w tkance tłuszczowej
- rozkłada białka do najmniejszych elementów, czyli aminokwasów, z których powstają białka charakterystyczne dla danego organizmu
- wytwarza i magazynuje niektóre białka surowicy krwi, np. albuminy oraz niektóre czynniki krzepnięcia krwi
- wytwarza i magazynuje enzymy np. heparynę
- jako rezerwę, magazynuje znaczne ilości krwi, która w stosownej chwili, np. podczas krwawienia, może być uwolniona do krwiobiegu
- w życiu płodowym jest narządem krwiotwórczym, potem tę funkcję będzie pełnił szpik kostny
- unieczynnia zbędne już hormony, reguluje gospodarkę hormonalną organizmu
- produkuje żółć i powtórnie wykorzystuje zużyte sole kwasów żółciowych
- neutralizuje toksyny (np. alkohol i inne używki), toksyczny amoniak przekształca w mocznik
- uczestniczy w mechanizmach obronnych ustroju – wychwytuje, rozkłada i unieczynnia zbędne produkty przemiany materii, które następnie są przekazywane do krwi i wydalane przez nerki
- magazynuje np. witaminy A, D, B12 i żelazo (wewnętrzne zapasy witaminy A wystarczają na około 2 lata, a witaminy D i B12 na ok. 1 rok)
- wpływa na proces termoregulacji organizmu, produkuje ciepło – krew wypływa z wątroby cieplejsza o 1°C.
Już teraz wiemy, dlaczego musimy dbać o wątrobę i nie stresować jej zbyt często smażonym schabowym i kieliszkiem czegoś mocniejszego!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >