Chciałabym Wam zaproponować podjęcie wyzwania i spróbowania domowej produkcji octu jabłkowego.
Dlaczego jest to ważne?
Ocet jabłkowy wytwarza się z jabłek – spadów, owoców II i III – ciej kategorii. Owoców, w których miąższ staje się brązowy nie wolno jeść ani przetwarzać, gdyż zawierają szkodliwą mykotoksynę – patulinę. Jest odporna na działanie temperatury, bakterii, kwasu. Może dawać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego ale może też działać neurotoksycznie. Owoce - spady często są już porażone toksyczną pleśnią i nie powinny być wykorzystywane w żywieniu ani ludzi, ani zwierząt. W życiu jest różnie.
W tym momencie problematyczne mogą stać się przemysłowo produkowane ze spadów ocet jabłkowy, tanie wina, niektóre soki.
Spróbujmy zrobić ocet z jabłek dobrej jakości, które w Polsce są tanim i dostępnym surowcem.
Przepis na ocet jabłkowy
Potrzebujemy:
- 2 kg kwaśnych, dojrzałych jabłek
- 2 l wody
- 8 łyżek stołowych cukru. Ilość cukru zależy od smaku jabłek. Słodkie jabłka wymagają mniej cukru, natomiast kwaśne więcej. Najczęściej stosuje się jedną stołową łyżkę na 250 ml wody. Lepiej, by woda była zbyt słodka niż za mało słodka: cukier i tak zostanie przetworzony przez drożdże.
- Szeroki, nie zwężający sie do góry duży, szklany słój z pokrywą/zakrętką
- Duża, długa, drewniana łyżka
- Czysta gaza (np. sterylny kompres gazowy z apteki)
Wykonanie:
- Słój dokladnie umyć i starannie wyparzyć
- Zagotować wodę, ostudzić do temperatury pokojowej i osłodzić
- Jabłka dokładnie umyć w letniej wodzie, dobrze osuszyć czystą ścierką, pokroić, można zostawić gniazda nasienne, ale usunąć ogonki. Do produkcji absolutnie nie używać owoców nadpsutych.
- Ułożyć jabłka w słoju i zalać przygotowaną wodą
- Jabłka muszą być w całości pokryte wodą (inaczej mogą zacząć pleśnieć), w razie potrzeby jabłka można przycisnąć ceramicznym, wyparzonym, małym talerzykiem/spodeczkiem.
- Słój przykryć czystą gazą i założyć gumkę recepturkę, by gaza dokładnie przylegała do słoja (ochrona przed muszkami)
- Odstawić w ciepłe, osłonięte miejsce, odpowiednia jest temperatura pokojowa, 20-25oC
- Bardzo ważne jest, by całość codziennie dobrze i energicznie zamieszać świeżo wyparzoną, drewnianą łyżką. Pleśń często pojawia się na jabłkach, które wystają ponad poziom wody. W czasie mieszania powinna na powierzchni pojawić się piana.
- Zależnie od zawartości cukru w jabłkach, fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni (zazwyczaj ok. 4 tygodni). Trwa do momentu, gdy woda przestaje się pienić.
- Koniecznie trzeba zachować szczególną higienę,
- Podczas fermentacji już niczego nie dokładamy.
- Kiedy ocet jest gotowy?
- Ma smak octu, ale zapach jabłek
- Jeśli pachnie drożdżami, to nie jest jeszcze gotowy.
- W razie wątpliwości, po około 14-21 dniach można odcedzić, dodać cukru (lub miodu) i poczekać jeszcze tydzień aż dojrzeje.
- Dojrzały ocet ma zapach owoców, smak octu i jest lekko mętny, już nie „pracuje“, czyli nie tworzą sie na nim bąbelki.
- Przelać owoce z octem przez gazę do szklanych, wyparzonych butelek lub mniejszych słoików, aby uzyskać czysty płyn. Ocet jabłkowy można przechowywać nawet przez kilka lat, gdyż jest świetnym konserwantem.
- Jeśli przelany do wyparzonych butelek lub słoików ocet jeszcze bąbelkuje, to znak, że ocet musi jeszcze dojrzeć - na kolejne 2-3 dni przykryć tylko gazą i po tym czasie ponownie szczelnie zamknąć.
Ocet jabłkowy (oczywiście taki prawdziwy, naturalny, z bardzo dobrej jakości surowca) jest prawdziwym eliksirem zdrowia i urody. Stosowany jest w rozcieńczeniu do picia jak również jako doskonały kosmetyk. Zawiera bezcenny potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P, bioflawonoidy (pełniące funkcje antyoksydacyjne oraz wzmacniające naczynia krwionośne), pektyny oraz kwasy: mlekowy, cytrynowy i octowy.
Jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni!
Powodzenia w domowej produkcji!!!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >