Jak się okazuje, dużo. Proces trawienia węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, natomiast trawienie białek w żołądku. Jaki to ma wpływ na nasze samopoczucie? Okazuje się, że prawidłowo pracujące żołądek i cały przewód pokarmowy, właściwy skład i ilość flory jeliowej, to podstawa naszej odporności i zdrowia całego organizmu. Już 4000 lat temu Chińczycy mawiali, że wszystkie choroby zaczynają się od. Skąd to wiedzieli? :)
Niski poziom kwasu żołądkowego
Potrawy, które spożywamy, zostają poddawane wstępnemu trawieniu już w jamie ustnej. Stąd szczególnie ważne jest bardzo dokładne rozdrobnienie (pogryzienie) i wymiesznie pokarmu ze śliną. Pierwszy sukces, który odnosimy, to opanowanie pośpiechu przy spożywaniu posiłków! Jednakże komu się to udaje?
Dalej pokarm przez przełyk wędruje do żołądka.
Badania pokazują, że wielu z nas, a szczególnie osoby z niedoczynnością tarczycy Hashimoto, mają niski poziom kwasu żołądkowego albo w ogóle go nie mają.
Prowadzi to do powstania całego szeregu niekorzystnych dla nas konsekwencji zdrowotnych.
O czym mówimy?
- Jednym z zadań kwasu żołądkowego jest „sterylizowanie” naszego pokarmu i unieszkodliwianie patogenów. Przy niedoborach kwasu jesteśmy więc narażeni na zakażenie pasożytami.
- W żołądku odbywa się pierwszy etap trawienia białek. Przy zbyt niskim poziomie kwasu żołądkowego proteiny, czyli białka, są niedostatecznie strawione. Przechodzą do dalszego odcinka przewodu pokarmowego – dwunastnicy i dalszego odcinka jelita cienkiego, gdzie odbywa się dalszy proces trawienia i wchłaniania. Niedostatecznie strawione białka mogą wywołać odpowiedź ze strony ukladu immunologicznego (odpornościowego) i prowadzić do nietolerancji pokarmowych, szczególnie glutenu i produktów mlecznych. Efekt tego są nietolerancje pokarmowe, które w konsekwencji prowadzą do wielu innych chorób, np. autoimmunologicznych.
- Jeśli nie potrafimy prawidłowo strawić białek, stają się one pożywką do nieprawidłwego rozrostu bakterii, zamieszkujących nasze jelita. Prawidłowa flora jelitowa jest podstawowym warunkiem naszego zdrowia.
- Niski poziom kwasu żołądkowego świadczy również o niedoborach składników pokarmowych - szczególnie żelaza, wapnia i witaminy B12. Łańcuszek jest jednak dłuższy – niedobór wit. B12 prowadzi do podniesienia się poziomu homocysteiny i w konsekwencji do zwiększenia miażdżycy naczyń krwionośnych i problemów z układem krążenia. Chińczycy mieli zatem rację. Zdrowy układ pokarmowy i prawidłowa flora jelitowa są podstawą naszego zdrowia.
- Ponadto długo trwający niedobór kwasu żołądkowego może prowadzić do nadmiernego wydzielania gastryny, innego enzymu trawiennego. Ta nierównowaga może prowadzić do powstania nowotworów w przewodzie pokarmowym.
Co nas powinno zaniepokoić?
Głównymi objawami są:
- objawy pełności i zmęczenia po jedzeniu,
- zgaga (często leczona lekami IPP (neutralizujące soki żołądkowe), a w rzeczywistości może być spowodowana zbyt niskim poziomem kwasu żołądkowego),
- niski poziom witaminy B12, ferrytyny i żelaza,
- zaparcia, biegunki, luźne stolce,
- przewlekłe zmęczenie, pomimo stosowania leków hormonalnych w przypadku niedoczynności tarczycy
Jak sobie poradzić?
1. Możemy zacząć od wypicia rano na czczo, szklanki wody o odpowiedniej temperaturze z sokiem z jednej cytryny. Ilość soku możemy dostosować do własnego samopoczucia (oczywiście bez cukru i miodu itp.)
2. Jeśli po jakimś czasie nie odczuwamy wyraźniego poprawienia sytuacji i zwiększenia komfortu w przewodzie pokarmowym, idziemy krok dalej. Możemy pić jedną łyżkę octu jabłkowego w szklance wody o temperaturze pokojowej. Mówimy oczywiście o occie jabłkowym niefiltrowanym, ekologicznym. Można zacząć od 1 łyżeczki octu i ustalić dawkę, po której nasze samopoczucie jest najlepsze.
Obie metody pomogą zwiększyć produkcję własnych enzymow trawiennych.
A jeśli to jeszcze nie wystarcza i dolegliwości nie ustępują?
Istnieje jeszcze jedną możliwość.
Co to są Betaina HCL i Pepsyna?
Betaina HCL i pepsyna są to naturalnie występujące podstawowe składniki soku żołądkowego, które biorą czynny udział w trawieniu i umożliwiają przyswajanie pokarmów. Szczególnie ważne są w przypadku wchłaniania białek, wapnia, witaminy B12 i żelaza.
Betaina została odkryta w burakach cukrowych Beta vulgaris w XIX w.Badania z 2014 roku potwierdziły jej wpływ na poprawę pH w żołądku, czyli optymalizacji kwasowości.
Pepsyna jest eznymem trawiennym, który rozbija białka na małe cząsteczki. W tej postaci mogą być dalej trawione i wchłanianie w jelicie cienkim. Pepsyna występująca w suplementach jest najczęściej pochodzenia świńskiego.
Dr Izabella Wentz w maju 2015 r. przeprowadziła ankietę na grupie 2232 osób. Badania wykazały, że 627 ankietowanych przyjmowało suplement Betainę HCL z Pepsyną, 59% spośród nich uważało, że poczuli się lepiej, 33% poczuło się gorzej, a 7% nie odczuło żadnych zmian. Opierając się na tych badaniach, Izabella Wentz stwierdziła, że u 50-70% osób z Hashimoto może występować niedobór kwasu żołądkowego. Osoby, które poczuły się gorzej, najprowdopodobniej nie miały niedoboru kwasu żołądkowego, a przyjmowanie przez nich suplementów może prowadzić do przemijających objawów (pieczenia w przełyku albo bólów żołądka). Osoby, u których nie wystąpiła poprawa, najprawdopodobniej nie otrzymały adekwatnej dawki (powinna być ona dobrana indywidualnie).
U osób, które poczuły się lepiej po zastosowaniu Betainy z Pepsyną, najczęściej poprawa dotyczyła przyrostu energii (58% osób zauważyło poprawę), redukcji bólu (40%) i poprawy nastroju (35%). Jedna czwarta osób uważała, że suplement przyczynił się do utraty wagi.
Obserwacje te dają do myślenia i jednocześnie nadzieję, że może to być droga do uzyskania poprawy stanu zdrowia.
Jeśli zaczniemy lepiej trawić białka:
- Organizm zostanie dożywiony i przestanie tracić energię z powodu nieefektywnego trawienia.
- Prawidłowo strawione białka są lepiej przyswajalne i mogą spełniać swoją rolę w organizmie. Występuje też mniejsze ryzyko wywołania nietolerancji i reakcji autoimmunologicznej.
- Zwyżkuje nasze samopoczucie i ustępuje zmęczenie.
Dla kogo Betaina HCL z Pepsyną nie jest wskazana?
- u osób z wrzodami żołądka i zapaleniem żołądka,
- dla osób przyjmujących aspirynę lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NSAID, NLPZ), sterydy albo inne lekarstwa przyczyniające się do powstania wrzodów żołądka,
- również osoby zażywające leki inhibitory pompy protonowej (popularnych na zgagę, podnoszących pH żołądka w kierunku obojętnego) nie powinny przyjmować Betainy z Pepsyną, ponieważ są to leki o przeciwstawnym działaniu.
Jeśli towarzyszy Ci ból, który ustępuje po jedzeniu, piciu albo przyjęciu leków na nadkwasotę, mogą to być objawy wrzodów żołądka (tępy ból, utrata wagi, nudności, wymioty, refluks, wzdęcia, odbijania).
Suplement Betaina HCL z Pepsyną zażywany w nadmiarze może prowadzić do zaburzenia pracy żołądka i dlatego zawsze należy zaczynać od małej dawki i zwiększać ją stopniowo aż do uzyskania optymalnej.
Jakie moga być przyczny zbyt małej kwasowości żołądka, czyli niskiego poziomu kwasu żołądkowego?
- Hashimoto,
- ilość kwasu żołądkowego może zmniejszać się z wiekiem,
- może mieć podłoże genetyczne,
infekcja Helicobacter Pylori, która może też być czynnikiem wyzwalający Hashimoto, - niedobór witaminy B12 (może być związany z dietą wegetariańską, wegańską).
Preparat Betaina z Pepsyną powinien być stosowany bezpośrednio po posiłkach bogatych w białko. Leczenie należy zacząć od jednej kapsułki. Dawkę stopniowo zwiększamy o dodanie jednej kapsułki więcej po każdym posiłku, aż do uzyskania objawów świadczących o nadmiarze kwasów (odbijanie, pieczenie w przełyku itp.). Jest to oznaką, że dawkę należy zmniejszyć o jedną kapsułkę.
Jednakże jestem dietetykiem, a nie lekarzem. Jest to tylko moja podpowiedź drogi, która może poprawić Wasze samopoczucie.
Porozmawiajcie o tym, ze swoim zaufanym i doświadczonym lekarzem.
Na zdrowie :)
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >