Niezwykły rosół dla zdrowia i urody

Dawno temu, gdy ktoś zachorował, leczono go rosołem - długo gotowanym rosołem. Spróbujmy i my.

Rosół gotuje się dłuuuuugo, więc możemy go przyrządzić tylko w czasie weekendu albo innych dni wolnych.

Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o rosole, jakiego być może nie znacie. Przepis na wywar podaje Monika Skuza, młoda, a już świetnie wykształcona i wciąż rozwijająca się naturopatka – pasjonatka, którą bardzo cenię. Podobny przepis znalazłam w fundacji założonej przez pacjentów i lekarzy, a zajmującej się edukacją na temat choroby Hashimoto.

Regularnie raz w tygodniu, przygotowuje się ten magiczny wywar, by później codziennie po szklance popijać go w ciągu dnia.

Przepis I Rosół powstaje głównie z kości (czasem z kawałka mięsa, który jest na kości). Do tego dodaje się warzywa (nie zawsze) takie jak: por, marchew, korzeń pietruszki i zioła. Zalewa się wodą i na wolnym ogniu gotuje minimum 4 godziny. Najczęściej jest to ok 12 godzin, a nawet do 72 godzin. Istotne jest, aby zupa gotowała się na bardzo małym ogniu beż żadnego 'pyrkania'. Można dolać wody, gdy za bardzo odparuje. Dla lepszego przyswajania minerałów potrzeby jest lekko kwaśny odczyn ( np. 1-2 łyżki octu jabłkowego).

Przepis II

Składniki:

Różne gatunki mięsa (golonka przednia, łata wołowa, 3 udka kurczaka, gicz cielęca), liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, czosnek, sól himalajska, pieprz, kurkuma, 2 łyżki octu jabłkowego ekologicznego lub soku z cytryny.  

Wykonanie:

Mięso umyć, w dużym garnku zalać zimną wodą i gotować 5 minut. Wodę odlać, mięso i garnek umyć. Mięso z kośćmi ponownie zalać zimną wodą, dodać kurkumę, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie i gotować minimum 4 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie obrać mięso z kości. Mięso można wykorzystać do zrobienia pasztetu, natomiast kości wkładamy ponownie do bulionu. Dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 8-10 godzin, nawet do 30-tu godzin, na bardzo wolnym ogniu. Można dolać wody, gdy za bardzo odparuje.

Co dostajemy w prezencie pijąc taki rosołek?

1. Pobudza układ trawienny i dba o jelita Pomaga rozkładać węglowodany i mięso, jest skuteczny w leczeniu schorzeń gastrologicznych takich jak nadwrażliwe jelito, choroba Crohna czy nadkwasota. 2. Pobudza system odpornościowy Rosół jest bogaty w wapń, magnez, fosfor, witaminy oraz antyoksydanty wspierające prawidłowe działanie układu odpornościowego.  3. Leczy ból stawów oraz artretyzm Zawiera glukozaminę oraz chondroitynę, które zapobiegają zwyrodnieniowym schorzeniom stawów oraz nadają chrząstce elastyczność i płynność.  4. Odbudowuje  Dzięki kolagenowi oraz żelatynie pomaga w odbudowaniu wyściółki żołądka. Zawarte w nim aminokwasy pozwalają na prawidłową syntezę DNA, RNA oraz białek, biorą też udział w regulacji poziomu cukru we krwi poprzez wpływ na glukoneogenezę.  5. Wpływa na zdrowie tarczycy, zmniejsza poziom stresu i poprawia nastrój Wpływa na prawidłową pracę centralnego układu nerwowego, uspokaja, polepsza pamięć, nastrój oraz koncentrację.  Dzięki dużej zawartości kolagenu poprawia się metabolizm (zmniejsza się poziom cysteiny i tryptofanu), co polepsza pracę tarczycy. 6. W lustrze widzimy kogoś, nowego, piękniejszego :) Rosół bogaty w kolagen polepsza wygląd włosów i paznokci, przyspiesza ich wzrost, wpływa korzystnie na cerę. I co Wy na to?

Smacznego!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >