Nadzwyczajna marchewka

Marchew zwyczajna Daucus carota L. – gatunek rośliny z rodziny selerowatych mimo, iż do selera nijak podobna nie jest! Częścią jadalną jest korzeń spichrzowy.

Od tysięcy lat znają ją Chińczycy. Dobre wiatry z Dalekiego Wschodu rozniosły nasiona po całym świecie. Jako roślina jadalna znana jest od około 4000 lat. Znali ja też starożytni Grecy i Rzymianie. W swej pierwotnej, dzikiej postaci była koloru białego. Wersję pomarańczowo-czerwoną wyhodowali dopiero w XV- XVII w. Holendrzy. Pomarańczowy barwnik karoten wyizolowano z marchwi niespełna półtora wieku temu. Według oficjalnej, urzędowej klasyfikacji Unii Europejskiej uznawana jest za warzywo wszędzie - poza Portugalią. Tam ze względu na wielką popularność narodowej potrawy – dżemu marchewkowego, zalicza się ją do owoców. Wiedzieliście o tym, że marchew dla niektórych to owoc?

Marchew po ugotowaniu jest warzywem lekkostrawnym, dozwolonym do spożycia przy całym szeregu schorzeń. Korzeń marchwi stosuje się w zaburzeniach trawiennych u niemowląt i dzieci (znane zupy - marchwianki), w niedożywieniu, niedokrwistości, stanach zapalnych skóry, zaburzeniach przemiany materii, stanach zapalnych dróg moczowych, przeciwko owsikom i glistom, przeciwcukrzycowe, rozkurczowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje trawienie.

Marchew jest źródłem:

- beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A, jest przeciwutleniaczem wzmacniającym naturalną odporność i zapobiegającym zniszczeniom, jakie wywołują wolne rodniki. Beta-karoten obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Poprawia kondycję skóry i błon śluzowych zmniejszając ich podatność na chorobotwórcze drobnoustroje. Wzmacnia wzrok, redukuje ryzyko zaćmy i kurzej ślepoty. Opóźnia starzenie się skóry i nadaje jej piękną, lekko „opaloną”, brzoskwiniową barwę.

- Witaminy z grupy B, zawarte w marchwi, wzmagają przemianę materii i usprawniają wchłanianie wapnia.

- Związki mineralne, takie jak potas, sód i krzem regulują pracę serca.

- Pektyny regulują gospodarkę cholesterolową.

- Marchew ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, bakteriobójcze, wspomaga funkcjonowanie nerek, ma działanie oczyszczające względem wątroby i układu pokarmowego.

- Blokuje działanie benzopirenu, rakotwórczego związku znajdującego się w dymie tytoniowym.

Marchew ma zastosowanie w różnych kosmetykach – olejkach, emulsjach i kremach przeznaczonych głównie dla suchej, łuszczącej się i dojrzałej skóry oraz kosmetykach stosowanych w ochronie przeciwsłonecznej. Stosowany ol ej z marchewki posiada właściwości napinające, kojące i przyspieszające podział komórek. Zapobiega pogłębianiu się zmarszczek.

Kremy marchewkowe mają marchewkowy kolor i są doskonale, komfortowo nawilżające!

 

Jedzmy więc marchew, ale…

Marchew zawiera całą gamę witamin, jest niskokaloryczna. Zgadza się, ale dotyczy to produktu surowego. Musimy jednak pamiętać, iż marchew, ze względu na znaczną zawartość węglowodanów, po ugotowaniu zmienia swoje właściwości. Węglowodany stają się łatwiej dostępne w procesie trawienia i bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Znacznie wzrasta Indeks Glikemiczny.  I jeszcze jedno – marchew, niestety, z łatwością gromadzi wszystkie toksyny, którymi człowiek zatruwa środowisko. Należałoby spożywać marchew z upraw prowadzonych w czystych, nieskażonych terenach. Ale to już nie takie proste…

A więc zachęcam do spożywania marchwi jako jednego ze składników urozmaiconej diety. Pamiętajmy też, by do potrawy z marchewki dodać, już na talerzu, łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, by ułatwić wchłanianie witamin tłuszczorozpuszczalnych (A, D, E, K).

Dieta jak najbardziej urozmaicona, dostarczająca organizmowi wszystkich potrzebnych składników, jest podstawą utrzymania dobrego zdrowia.

A pamiętacie jak kiedyś, kiedyś, jeden z bardzo popularnych, polskich kabaretów tworzył zabawne scenki na temat „odrostów od marchewki”? Tego nie jemy! Skupiamy się tylko na korzeniu!

Według danych IŻŻ, 100 g marchwi zawiera średnio: 1 g białka, 0,2 g tłuszczów, 8,7 g węglowodanów, 3,6 g błonnika, 16 mg witaminy A, 0,06 mg witaminy B1, 0,05 mg witaminy B2, 0,6 mg witaminy B3, 0,15 mg witaminy B6, 3,4 mg witaminy C, 0,5 mg witaminy E, 15 mikrogramów kwasu foliowego, 282 mg potasu, 82 mg sodu, 36 mg wapnia, 32 mg fosforu, 16 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,34 mg cynku oraz w mniejszych ilościach inne składniki. Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 27 kcal.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: rośliny, warzywa