ŁUSZCZYCA – choroba, której specjalnie nie widzimy!

Jeśli nie jesteś chora/y i nie masz chorego członka rodziny, prawdopodobnie wiesz niewiele na temat łuszczycy. Chorzy skrupulatnie zakrywają zmiany skórne na ciele. Noszą długie rękawy i długie spodnie. Łuszczycę widzimy zwykle dopiero na oddziale dermatologicznym w szpitalu, gdzie pacjencichodzą ubrani jedynie w bieliznę , a ich ciała są smarowane leczniczymi specyfikami. Dopiero tam możemy dostrzec, że zmiany chorobowe mogą objąć prawie całą powierzchnię ciała.

Jako dietetyka złości mnie fakt, że są jeszcze dermatolodzy, którzy nie doceniają albo nie wiedzą o udowodnionym i wielce dobroczynnym wpływie diety – zwłaszcza bezglutenowej –  na trudny proces leczenia tej choroby.

Zmiany skórne, czy też łuszczycowe zapalenie stawów, to tylko wierzchołek góry lodowej. Ani smarowanie skóry leczniczymi maściami, ani przyjmowanie leków przeciwbólowych, nie usunie przyczyny choroby. Widoczne na powierzchni skóry zmiany albo zmiany w stawach, są spowodowane stanem zapalnym wewnątrz organizmu. Wszelkie terapie działające objawowo, przynoszą pacjentowi tylko chwilową ulgę, gdyż wcześniej czy później problem powróci. Dlatego jedynym skutecznym rozwiązaniem jest leczenie przyczynowe. Łuszczyca należy do chorób autoimmunologicznych. Nowoczesna medycyna żywieniowa, za przyczynę tego typu schorzeń uważa tzw. zespół przeciekającego jelita (leaky gut syndrome) i w konsekwencji związany z nim przewlekły stan zapalny. Ratunkiem jest odpowiednia dieta poprawiająca stan jelit.

Znany nowojorski dermatolog, doktor Alan Dattner twierdzi, że większość schorzeń skóry jest spowodowanych stanem zapalnym wewnątrz organizmu. Twierdzi on, że czynnikami wywołującymi pobudzenie układu immunologicznego są bakterie, wirusy, cząsteczki pokarmowe, zmodyfikowane lub zdegenerowane molekuły, leki i toksyny. Czynniki te przedostają się do wnętrza organizmu poprzez rozluźnioną barierę jelita cienkiego. W wyniku tego niekontrolowanego „przecieku”, podrażniony układ immunologiczny zaczyna wysyłać błędne sygnały skierowane przeciwko komórkom własnego organizmu.

Co może być przyczyną nieszczelności jelita?

  • przerost drożdżaków z rodziny Candida w jelicie, zaburzenie mikroflory jelitowej
  • niski poziom kwasu solnego w żołądku, niedobory enzymów trawiennych
  • nieodpowiednia dieta: nadmiar cukrów, dieta zbyt uboga w składniki odżywcze, spożywanie niektórych grup produktów powodujących nietolerancją pokarmową (np. mleko, zboża)
  • stosowanie leków przeciwzapalnych
  • częste spożycie alkoholu
  • czynniki emocjonalne i psychologiczne

Odpowiednie leczenie dietetyczne chorób skóry, ma na celu przede wszystkim złagodzenie reakcji alergiczno-immunologicznej. Optymalne jest wprowadzenie diety eliminacyjno-rotacyjnej, poprzedzonej wykonaniem testów diagnostycznych, w celu identyfikacji produktów wywołujących nietolerancję pokarmową.

Każdy z nas ma swoje indywidualne produkty, które powodują u niego stany zapalne, powodują reakcje autoimmunologiczne i prowadzą do rozszczelnienia jelita.

Nie każdy chory pozytywnie zareaguje na wymienione produkty, ale według literatury, do produktów o działaniu terapeutycznym w leczeniu łuszczycy należą:

  • owoce jagodowe stanowią one źródło przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i flawonoidów, a dzięki zawartości kwasu elagowego, mają działanie przeciwzapalne. Są to truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, aronia.
  • warzywa kapustne, takie jak: brokuł, kalafior, brukselka, kapusta zwykła, kapusta rzymska, kapusta czerwona czy jarmuż, wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, bardzo korzystnie wpływają na regenerację jelit. Sok z kapusty stosowany jest w leczeniu zmian skórnych takich jak trądzik, egzema, czy właśnie łuszczyca;
  • zielone liściaste warzywa, tj. jarmuż, szpinak, sałaty: roszponka, rukola, endywia, są źródłem kwasu foliowego i witaminy K, wykazują działanie przeciwzapalne:
  • warzywa cebulowe: cebula, czosnek i por, mają działanie przeciwbakteryjne, stosowane są jako naturalny antybiotyk, przyspieszają gojenie zmian skórnych.  
  • pieczarki ze względu na zawartość selenu, wykorzystywane są  w terapii chorób autoimmunologicznych
  • kiszonki – np. kiszona kapusta stanowi wspaniałe źródło minerałów, a przede wszystkim jest naturalnym lekiem przywracającym równowagę mikroflory jelitowej. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C, niż surowa kapusta. Powstający kwas mlekowy usuwa z przewodu pokarmowego bakterie gnilne i wspiera rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych.
  • witamina D – rola tej witaminy w terapii schorzeń autoimmunologicznych jest kluczowa. Jej niedobór może być jedną z przyczyn nasilenia choroby. Przy niedoborach wskazana jest suplementacja vit D3 razem z vit K2. Na temat witaminy K2 pewnie będziecie musieli doczytać sami!

Polecane przyprawy: czosnek, kurkuma, imbir, goździki, cebula, cynamon, szafran.

Należałoby wykluczyć z diety:

warzywa psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniaki) - zawierają one alkaloidy, które miały za zadanie zniechęcanie zwierząt do zjedzenia ich, u człowieka natomiast, alkaloidy te mogą powodować reakcję autoimmunologiczną.

Produkty, które koniecznie należy wykluczyć z diety gdyż mają udowodnione działanie nasilające nieszczelność bariery jelitowej:

  • produkty zawierające gluten (pieczywo, płatki, makarony i inne produkty wytworzone ze zbóż, takich jak: pszenica, żyto, bulgur, kamut, orkisz, jęczmień, owies). Ale też ryż, który ma budowę podobną do glutenu i może również dawać niekorzystne reakcje
  • mleko i produkty mleczne z mleka krowiego, koziego, owczego, bawolego; niewskazane są wszelkie produkty tj. sery, jogurty, kefiry
  • produkty przetworzone, zawierające barwniki, konserwanty, glutaminian sodu, aspartam, wszelkie słodziki, itd.
  • alkohol,
  • cukier w każdej postaci, słodycze, słodzone napoje – wpływają one na wzrost patologicznej flory jelitowej, a także zaostrzają procesy zapalne. Badania pokazują, że bezpośrednio po wypiciu słodzonego napoju, we krwi obserwuje się wzrost poziomu wskaźników zapalenia oraz poziomu wolnych rodników.

Co warto  zrobić, by zapobiegać łuszczycy i łagodzić jej objawy?

- znaleźć dobrego, kompetentnego lekarza i dietetyka, którzy śledzą doniesienia ze świata

- samodzielnie zgłębiać temat, a chcieć to móc!

- wytrwać w diecie!

Powodzenia! :)

SPRAWDZONE SUPLEMENTY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI ZNAJDZIECIE TU - link

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >