Co takiego jest w tym napoju, że wzbudza tyle emocji i jest tak lubiany na całym świecie?
Ach, ta aromatyczna kawa...
Ciepła, aromatyczna kawa – napój, który jest obiektem, szczególnie rannego, pożądania. Filiżanka tego, z całą pewnością napoju bogów, łagodnie nas rozgrzewa, rozbudza nasz umysł i pozwala z radością rozpocząć dzień.
Jak możemy opisać smak i zapach tego wyjątkowego napoju? Smak i zapach jest zależny od intensywności naparu. Kawa jest aromatyczna, ma charakterystyczny, niepowtarzalny, łatwo rozpoznawalny zapach. Smak kawy jest lekko gorzki, kwaśny i cierpki. Kombinacja tych smaków i zapachów daje nam jedyne i niepowtarzalne odczucia!
Zapach i smak kawy są łatwo rozpoznawalne, niemożliwe do pomylenia z żadnym innym. Napój przygotowywany jest na wiele sposobów z użyciem całego szeregu dodatków.
Jak głosi legenda – kawę odkryły kozy! Dawno temu w Etiopii pasterz zauważył, że kozy stają się bardziej ożywione po zjedzeniu czerwonych owoców. Sam też spróbował i poczuł się ożywiony i odeszła mu ochota na sen.
Inna wersja ludowych przekazów mówi o etiopskich mnichach, którzy po spożyciu naparu z owoców kawy mieli tyle energii, iż mogli całymi nocami oddawać się modłom.
Czy kozy czy mnisi – chwała im za to, że pozwolili nam cieszyć się tym niebiańskim napojem.
Ojczyzną kawy są tereny obecnej Etiopii. Krzewy zaczęto uprawiać prawdopodobnie dopiero w V lub VI w. n.e. Pomysł palenia kawy zrodził się pewnie przez przypadek. Kawa, jako gorący napój – to dopiero okres średniowiecza.
Chrześcijanie długi czas nie mogli się przekonać do tego napoju, jako, że pochodził z kraju o obcej kulturze. Sprawę rozwiązał dopiero w XVI w. papież Klemens VIII, któremu kawa bardzo smakowała, postanowił wypędzić z niej szatana i uznał ją za napój chrześcijan.
GATUNKI KAWY Znaczenie mają w zasadzie dwa gatunki kawy – Arabica i Robusta. Z nich produkuje się większość kaw.
ARABICA (Coffea arabica) Najpopularniejszy i najlepszy gatunek, odkryta i hodowana w Jemenie, rośnie w najwyższych partiach gór. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jej ziarna są dość twarde, dają aromatyczny napar. Zawartość kofeiny: 1-1,7%
ROBUSTA (Coffea canephora) Odkryta zdecydowanie później, dopiero w XIX w., rośnie szybciej niż Arabica i wcześniej owocuje, jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku gorsza od Arabici. Zawiera więcej kofeiny 2-4,5% i jest bardziej gorzka.
INNE GATUNKIKawa liberyjska (Coffea liberica), kawa wyniosła (Coffea excelsa) oraz kawa arabska skrzyżowana z kawą koszykową (Robusta) - Arabusta (Arabica Robusta).
KOFEINA 1 filiżanka kawy zawiera w granicach 90-150 mg kofeiny. W ciągu 30-60 min. po wypiciu kawy kofeina zaczyna działać pobudzająco, gdyż wtedy osiąga najwyższy poziom stężenia we krwi.
Prażenie, jak i parzenie kawy to wielki przemysł i cała sztuka - ale o tym porozmawiamy następnym razem.
Czy wiesz o tym, że zmielona kawa bardzo skutecznie niweluje zmęczenie naszego aparatu węchu przez inne intensywne zapachy? Jest to bardzo pomocne przy zakupie perfum. Wystarczy mieć ze sobą, w małym zamkniętym pojemniczku, kilka łyżeczek sypkiej, zmielonej kawy (nie rozpuszczalnej). Między wyborem jednego, drugiego i piątego flakonika warto powąchać kawę – nos natychmiast wraca do pełnej sprawności, co bardzo ułatwia wybór właściwego zapachu perfum!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >