Warzywa są dla nas zdrowe i korzystnie wpływają na organizm. I to nie podlega dyskusji.
Wiemy o tym, ze trzeba je jeść, i staramy się, aby były w każdym naszym posiłku.
Czasami jednak, zwłaszcza kiedy nie mamy czasu, sięgamy po uprzednio przetworzone jarzyny. Czy mają one taka samą wartość jak świeże? Niestety, im dłuższa obróbka warzyw, tym gorsza jakość. Witaminy są wrażliwe na światło, temperaturę, obecność metali ciężkich. Najbardziej nieodporną witaminą jest ta, której najwięcej potrzebujemy – C. Aby zachować jak największą ilość tej witaminy oraz innych niezbędnych mikroskładników, warzywa należy jeść na surowo lub stosować wobec nich jak najmniejszą liczbę zabiegów kulinarnych. Nie powinno się ich obierać i długo moczyć w wodzie przed podaniem. Najlepiej gotować je na parze, a nie w wodzie. Jeśli już gotujemy w wodzie, należy wrzucać je na wrzątek, a nie powoli doprowadzać wodę z jarzynami do wrzenia. Dobrze jest też nie kupować wcześniej obranych warzyw, w przeźroczystych opakowaniach, w których są wystawione na działanie światła. Te w puszkach są także pozbawione większości składników odżywczych.
Warzywa najlepiej przechowywać krótko w ciemnym i chłodnym miejscu. Należy uważać na zbyt wczesne pojawienie się nowalijek, które są wyhodowane dzięki stosowaniu sztucznych nawozów. Na pewno nie będą zdrowe. W zimie i bardzo wczesną wiosną lepiej korzystać z mrożonych warzyw.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >