Cynamon kontra cynamon.

Stojąc przed sklepową półką z przyprawami szukamy cynamonu – silnie aromatycznej przyprawy, chętnie stosowanej do ciast, deserów, kompotów, przetworów owocowych, wina, piwa, a nawet mięs.

W artykułach mniej jak i bardziej wiarygodnych stronek internetowych czytamy o niesamowitych właściwościach leczniczych cynamonu. Wszystko się zgadza. Niestety, rzadko kto nam przypomina, że cynamon cynamonowi nie jest równy.

Znajdujemy torebkę z mielonym cynamonem w bardzo przystępnej cenie i wkładamy do koszyka. Cynamon to cynamon! Okazuje się, że niekoniecznie! Prawie taki sam, a jednak, jak zwykle „prawie” robi wielką różnicę. Dwa cynamony, różne właściwości i efekty lecznicze, dwie różne ceny. Jakość kosztuje, niestety.

O czym mówimy?

Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum J.Presl) – cynamon prawdziwy - gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Pochodzi z obszarów o tropikalnym klimacie głównie na Sri Lance, w Indiach, Birmie, introdukowany został w Afryce, na wyspach Pacyfiku, Karaibach. Jest uprawiany na Madagaskarze,  w Azji, Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej

Cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl) – gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Ojczyzną są południowe Chiny. Uprawiany jest w Azji południowo-wschodniej i południowej.

Większość cynamonu sprzedawanego w Europie  pozyskuje się z cynamonowca chińskiego Cinnamomum cassia – zupełnie innego gatunku krzewu. Osoba nieświadoma różnic, kupując oryginalne przyprawy w pachnącym, specjalistycznym sklepie w New Delhi czy Hanoi, odkryje w domu, że właśnie przywiozła sobie z wyprawy cynamonowiec wonny! Był tańszy, a też cynamon!

Mieszkasz w Europie i najprawdopodobniej cynamon w Twojej szafce kuchennej wcale nie jest cynamonem prawdziwym, a bardzo podobną przyprawą znaną jako cynamon kasja. Obydwa gatunki różnią się między sobą wyglądem, smakiem, aromatem, choć są i mylące podobieństwa. Jedna i druga roślina należy do rodziny wawrzynowatych.

Jak odróżnić w takim razie cynamon prawdziwy cejloński od cynamonu chińskiego kasja?

  1. Jakość kosztuje. Cynamon prawdziwy jest kilkakrotnie droższy od cynamonu kasji.
  2. Producent skrupulatnie pochwali się na opakowaniu, że jest to cynamon cejloński lub Cinnamomum verum. Jeśli tego nie napisze, to znaczy, że jest to tańszy cynamon kasja.
  3. Cynamon prawdziwy jest wyraźnie jaśniejszy, żółtobrązowy. Cynamon kasja jest ciemny, rdzawo-czerwony.
  4. Cynamon zmielony jest trudniejszy do rozpoznania, kupujmy więc tę przyprawę w laskach. W dzisiejszych czasach nie jest to trudne, trzeba tylko wiedzieć czym  się różnią. Laski cynamonu cejlońskiego składają się z kilku warstw na kształt cygara, zwijając się po obu końcach kory tworząc dwururkę. Kora jest miękka, krucha, łatwo się łamie w palcach. Zmielenie tej kory w młynku do kawy nie stwarza problemu.
    Laski cynamonu kasja są pojedyncze, gładkie, grube, twarde zwoje, ciężko się łamią i równie ciężko mielą. Nie rozpadają się po ściśnięciu palcami.
  5. Cynamon prawdziwy jest słodszy, delikatniejszy w smaku z łagodnym, przyjemnym, goździkowym posmakiem. Cynamon kasja jest ostrzejszy, bardziej piekący i cierpki w smaku.
  6. Mimo wszystko są do siebie na tyle podobne w wyglądzie, smaku i zapachu, że potrafimy je pomylić, albo w ogóle nie wiemy, że istnieją dwa gatunki.

Smak i zapach – co kto lubi, mniejsza o barwę! Ważniejszą sprawą są różnice w ich właściwościach.

Najważniejszą różnicą jest zawartość związków aktywnych, w tym kumaryny. Naturalna substancja roślinna – kumaryna, spożywana w większych ilościach wykazuje działanie rakotwórcze i powoduje poważne uszkodzenia wątroby. Kumaryna rozrzedza krew.

Badania na zlecenie czasopisma Świat konsumentów wykazały, że na polskim rynku występują produkty z wielokrotnie przekroczonymi normami zawartości tej substancji ze względu na stosowanie w przemyśle tańszego cynamonu chińskiego kasja. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg na kg produktu.

Zawartość kumaryny w cynamonie kasja waha się średnio od 3 do 8,8 g/kg. Cynamon cejloński zawiera śladowe ilości kumaryny i jest całkowicie bezpieczny, nie wpływa też negatywnie ani na wątrobę, ani inne organy. Wręcz przeciwnie, jest korzystny dla wątroby, trzustki i całego układu pokarmowego, zawiera przeciwutleniacze działające ochronnie na serce i układ krwionośny, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi, działa ochronnie na komórki mózgowe i posiada wiele właściwości leczniczych. Można go stosować w dużych ilościach np. przy kuracjach leczniczych.

Kumaryna jest to związek o zapachu świeżego siana, znajduje się w wielu produktach, jednak najwięcej jej występuje w cynamonie. Jest też składnikiem wielu roślin, głównie traw np. turówki wonnej zwanej popularnie żubrówką oraz  kasztanowca zwyczajnego, ziela nostrzyka, ruty, bylicy oraz macierzanki, owocu aminka egipskiego, kwiatów i liści lawendy lekarskiej. Uważana jest za substancję szkodliwą.

Czy kumaryna jest aż taka zła? Wszystko zależy od spożytej ilości. W niewielkiej dawce ma korzystne działanie: 

  • ma właściwości rozkurczowe,
  • działa relaksująco i uspokajająco,
  • może działać antynowotworowo,
  • hamuje rozwój drobnoustrojów w organizmie,
  • pomaga na bezsenność, kolki, zaparcia, problemy z oddawaniem moczu.

W nadmiarze kumaryna w codziennej diecie

  • może uszkodzić wątrobę.
  • ma działanie rakotwórcze choć nie jest to ostatecznie potwierdzone

Bezpieczna dawka, którą można spożyć jednego dnia nie powinna przekroczyć 0,1 mg na kilogram masy ciała. Zgodnie z unijnym prawem, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny powinna wynosić 2 mg/kg produktu. Niestety nie dotyczy to cynamonu, gdzie już takiej regulacji nie uświadczymy.

Według ekspertów bezpieczna dzienna dawka cynamonu Cassia dla człowieka dorosłego to zaledwie 1/6 płaskiej łyżeczki! Należy wziąć pod uwagę, iż cynamon możemy spożyć i w bułeczkach i płatkach i ciastkach i innych produktach, a liczy się sumarycznie!

Prawdziwy cynamon cejloński jest bez problemu dostępny na rynku – np. w sklepach internetowych z przyprawami. Jest rzeczywiście droższy, ale nie jest to cena zaporowa. Kupujmy go tylko w laskach – wtedy dokładnie możemy odróżnić od cynamonu chińskiego. Zmielenie w młynku do kawy nie stanowi żadnego problemu!

I jeszcze jedno, pamiętajcie, iż cynamon obniża poziom cukru we krwi z czym co raz więcej osób ma problem!

Pachnącego, rozgrzewającego i smacznego na zdrowie!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >