Stojąc przed sklepową półką z przyprawami szukamy cynamonu – silnie aromatycznej przyprawy, chętnie stosowanej do ciast, deserów, kompotów, przetworów owocowych, wina, piwa, a nawet mięs.
W artykułach mniej jak i bardziej wiarygodnych stronek internetowych czytamy o niesamowitych właściwościach leczniczych cynamonu. Wszystko się zgadza. Niestety, rzadko kto nam przypomina, że cynamon cynamonowi nie jest równy.
Znajdujemy torebkę z mielonym cynamonem w bardzo przystępnej cenie i wkładamy do koszyka. Cynamon to cynamon! Okazuje się, że niekoniecznie! Prawie taki sam, a jednak, jak zwykle „prawie” robi wielką różnicę. Dwa cynamony, różne właściwości i efekty lecznicze, dwie różne ceny. Jakość kosztuje, niestety.
O czym mówimy?
Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum J.Presl) – cynamon prawdziwy - gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Pochodzi z obszarów o tropikalnym klimacie głównie na Sri Lance, w Indiach, Birmie, introdukowany został w Afryce, na wyspach Pacyfiku, Karaibach. Jest uprawiany na Madagaskarze, w Azji, Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej
Cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl) – gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Ojczyzną są południowe Chiny. Uprawiany jest w Azji południowo-wschodniej i południowej.
Większość cynamonu sprzedawanego w Europie pozyskuje się z cynamonowca chińskiego Cinnamomum cassia – zupełnie innego gatunku krzewu. Osoba nieświadoma różnic, kupując oryginalne przyprawy w pachnącym, specjalistycznym sklepie w New Delhi czy Hanoi, odkryje w domu, że właśnie przywiozła sobie z wyprawy cynamonowiec wonny! Był tańszy, a też cynamon!
Mieszkasz w Europie i najprawdopodobniej cynamon w Twojej szafce kuchennej wcale nie jest cynamonem prawdziwym, a bardzo podobną przyprawą znaną jako cynamon kasja. Obydwa gatunki różnią się między sobą wyglądem, smakiem, aromatem, choć są i mylące podobieństwa. Jedna i druga roślina należy do rodziny wawrzynowatych.
Jak odróżnić w takim razie cynamon prawdziwy cejloński od cynamonu chińskiego kasja?
- Jakość kosztuje. Cynamon prawdziwy jest kilkakrotnie droższy od cynamonu kasji.
- Producent skrupulatnie pochwali się na opakowaniu, że jest to cynamon cejloński lub Cinnamomum verum. Jeśli tego nie napisze, to znaczy, że jest to tańszy cynamon kasja.
- Cynamon prawdziwy jest wyraźnie jaśniejszy, żółtobrązowy. Cynamon kasja jest ciemny, rdzawo-czerwony.
- Cynamon zmielony jest trudniejszy do rozpoznania, kupujmy więc tę przyprawę w laskach. W dzisiejszych czasach nie jest to trudne, trzeba tylko wiedzieć czym się różnią. Laski cynamonu cejlońskiego składają się z kilku warstw na kształt cygara, zwijając się po obu końcach kory tworząc dwururkę. Kora jest miękka, krucha, łatwo się łamie w palcach. Zmielenie tej kory w młynku do kawy nie stwarza problemu.
Laski cynamonu kasja są pojedyncze, gładkie, grube, twarde zwoje, ciężko się łamią i równie ciężko mielą. Nie rozpadają się po ściśnięciu palcami. - Cynamon prawdziwy jest słodszy, delikatniejszy w smaku z łagodnym, przyjemnym, goździkowym posmakiem. Cynamon kasja jest ostrzejszy, bardziej piekący i cierpki w smaku.
- Mimo wszystko są do siebie na tyle podobne w wyglądzie, smaku i zapachu, że potrafimy je pomylić, albo w ogóle nie wiemy, że istnieją dwa gatunki.
Smak i zapach – co kto lubi, mniejsza o barwę! Ważniejszą sprawą są różnice w ich właściwościach.
Najważniejszą różnicą jest zawartość związków aktywnych, w tym kumaryny. Naturalna substancja roślinna – kumaryna, spożywana w większych ilościach wykazuje działanie rakotwórcze i powoduje poważne uszkodzenia wątroby. Kumaryna rozrzedza krew.
Badania na zlecenie czasopisma Świat konsumentów wykazały, że na polskim rynku występują produkty z wielokrotnie przekroczonymi normami zawartości tej substancji ze względu na stosowanie w przemyśle tańszego cynamonu chińskiego kasja. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg na kg produktu.
Zawartość kumaryny w cynamonie kasja waha się średnio od 3 do 8,8 g/kg. Cynamon cejloński zawiera śladowe ilości kumaryny i jest całkowicie bezpieczny, nie wpływa też negatywnie ani na wątrobę, ani inne organy. Wręcz przeciwnie, jest korzystny dla wątroby, trzustki i całego układu pokarmowego, zawiera przeciwutleniacze działające ochronnie na serce i układ krwionośny, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi, działa ochronnie na komórki mózgowe i posiada wiele właściwości leczniczych. Można go stosować w dużych ilościach np. przy kuracjach leczniczych.
Kumaryna jest to związek o zapachu świeżego siana, znajduje się w wielu produktach, jednak najwięcej jej występuje w cynamonie. Jest też składnikiem wielu roślin, głównie traw np. turówki wonnej zwanej popularnie żubrówką oraz kasztanowca zwyczajnego, ziela nostrzyka, ruty, bylicy oraz macierzanki, owocu aminka egipskiego, kwiatów i liści lawendy lekarskiej. Uważana jest za substancję szkodliwą.
Czy kumaryna jest aż taka zła? Wszystko zależy od spożytej ilości. W niewielkiej dawce ma korzystne działanie:
- ma właściwości rozkurczowe,
- działa relaksująco i uspokajająco,
- może działać antynowotworowo,
- hamuje rozwój drobnoustrojów w organizmie,
- pomaga na bezsenność, kolki, zaparcia, problemy z oddawaniem moczu.
W nadmiarze kumaryna w codziennej diecie
- może uszkodzić wątrobę.
- ma działanie rakotwórcze choć nie jest to ostatecznie potwierdzone
Bezpieczna dawka, którą można spożyć jednego dnia nie powinna przekroczyć 0,1 mg na kilogram masy ciała. Zgodnie z unijnym prawem, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny powinna wynosić 2 mg/kg produktu. Niestety nie dotyczy to cynamonu, gdzie już takiej regulacji nie uświadczymy.
Według ekspertów bezpieczna dzienna dawka cynamonu Cassia dla człowieka dorosłego to zaledwie 1/6 płaskiej łyżeczki! Należy wziąć pod uwagę, iż cynamon możemy spożyć i w bułeczkach i płatkach i ciastkach i innych produktach, a liczy się sumarycznie!
Prawdziwy cynamon cejloński jest bez problemu dostępny na rynku – np. w sklepach internetowych z przyprawami. Jest rzeczywiście droższy, ale nie jest to cena zaporowa. Kupujmy go tylko w laskach – wtedy dokładnie możemy odróżnić od cynamonu chińskiego. Zmielenie w młynku do kawy nie stanowi żadnego problemu!
I jeszcze jedno, pamiętajcie, iż cynamon obniża poziom cukru we krwi z czym co raz więcej osób ma problem!
Pachnącego, rozgrzewającego i smacznego na zdrowie!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >