Chleb na zakwasie

Masz dość smaku chemicznie konserwowanych i barwionych produktów piekarniczych? Denerwuje Cię, że nie możesz dostać prawdziwego razowego pieczywa do Twojej diety?

Nic bardziej prostego niż podjęcie decyzji o tym, aby zacząć samemu piec pieczywo!

 

Już widzę Twoją minę. Może i dobrze byłoby zacząć piec własny chleb, ale nie masz na to czasu. Tymczasem to w ogóle nie jest absorbujące. Musisz tylko zdobyć zakwas, pełnoziarnistą mąkę, otręby, pestki, suszone śliwki lub inne smakołyki, jakie chcesz zapiec w środku. Cała procedura pieczenia chleba nie zajmuje dłużej jak 15 minut. Aczkolwiek jest rozłożona w czasie. Wymieszaj mąkę z dodatkami i zakwasem, po czym zostaw na 8 h do wyrośnięcia. Następnie włącz piekarnik i piecz w foremkach (np. takich do pieczenia pasztetu) przez ok. godzinę, a następnie delektuj się pysznym smakiem domowego chleba. Taki produkt możesz przechowywać spokojnie ponad tydzień. Chleb Ci nie spleśnieje i codziennie będzie świeży. Zaoszczędzisz zatem codzienną wyprawę po bułki, zapewnisz sobie zdrowie i wyregulujesz przemianę materii. Nie zapomnij też o minie znajomych, gdy ugościsz ich takim wspaniałym chlebem.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: żywność