Boże Narodzenie na południu i wschodzie Europy

Nasze Boże Narodzenie! Ale… inne narody też świętują, też obdarowują się prezentami, choć nieco inaczej. Co kraj to obyczaj!

Jak wyglądają Święta w innych krańcach Europy?

Włochy. W Wigilię dania są postne, oparte na rybach i owocach morza, ale dla Włochów najważniejszym dniem Bożego Narodzenia jest 25. grudnia. W Wigilię podaje się np. spaghetti z małżami, cozze ripiene (małże nadziewane), rybę pieczoną itp. W pierwszy dzień świąt zestaw dań zależy od regionu. Na świątecznym stole pojawia się zawsze wielka sztuka pieczonego mięsa. Może to być wieprzowina, jagnięcina czy też indyk z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami. Na północy kraju są to m.in. tortellini, czyli ciasto kształtem przypominające malutkie pierogi podawane w rosole. Na południu serwuje się lasagne z sosem pomidorowym z mięsem wieprzowym oraz kilkoma rodzajami serów i zapiekanki z makaronu cannelloni, faszerowanego mięsem, szpinakiem czy białym serem ricotta. Podaje się też zupy np. z porów z ziemniakami lub z przepiórczymi jajami i dodatkiem trufli. Popularnym deserem jest ciasto z bakaliami – panettone posypane cukrem pudrem. Innym świątecznym ciastem jest pandoro, czyli drożdżowa maślana babka oraz rodzaj piernika pan speziale.

 

Stąd już blisko do Grecji.

Grecy w święta Bożego Narodzenia jedzą dania mięsne i rybne. Na świąteczny obiad przyrządza się pieczoną wieprzowinę lub pieczonego indyka faszerowanego kasztanami, orzeszkami pinii, mięsem i rodzynkami, potrawkę z jagnięciny. Świąteczne przysmaki to także słodycze, m.in. melomakarona - ciasteczka maczane w słodkim syropie czy kourabiedes – maślane ciasteczka posypywane cukrem pudrem.

Hiszpanie kolację rozpoczynają od serii przystawek – suszona szynka – jamon, pasztety, owoce morza serwowane na zimno. Kolejne danie to zupa np. consomme, czyli rosół. Potem ryby, a następnie mięsne. Jakie? To zależy od regionu. Potrawa z młodego prosiaka i jagnięcina to dania przygotowywane głównie w Castilla León i Castilla La Mancha, w Andaluzji podaje się drób, głównie indyka.

A słodkości? Opłatek zastępuje turrón, czyli rodzaj nugatu z migdałów i miodu. W pierwszy dzień świąt podaje się ciasto Trzech Króli, w którym zapieka się drobny upominek.

Ich sąsiedzi Portugalczycy. Główne wigilijne danie w Portugalii to bacalhau de consoada. Są to gotowane filety z dorsza, do których podaje się ziemniaki, gotowaną kapustę tronchudas oraz rzepę, brokuły i marchew. W pierwszy dzień świąt podaje się indyka lub kurczaka nadziewanego kasztanami, rodzynkami i migdałami, kiełbaski wieprzowe chourico, gotowaną kaszankę, wieprzowe podbrzusze, tradycyjne świńskie uszka. Co kto lubi! J Najpopularniejsze ciasto to rabanadas, czyli cynamonowe grzanki moczone w słodkim mleku i smażone, pasteis de doce de grăo, czyli ciasteczka z marmolady i grochu czy bolo de mel – piernik. No i najważniejsze „królewskie ciasto”, które ma kształt korony z ukrytym wewnątrz ziarnem bobu. Ten, kto je znajdzie, ma zagwarantowane szczęście w nadchodzącym roku.

Bułgarzy święta Bożego Narodzenia zaczynają się w już... 20. grudnia i trwają aż sześć dni. 24. grudnia przestrzega się postu. Bywa nawet, że wieczerza wigilijna jest jedynym spożywanym tego dnia posiłkiem. Tradycyjne dania, tak jak w Polsce, są bezmięsne. W niektórych domach na stole nie ma także nabiału, a nawet ryb. Wigilijna tradycja w Bułgarii to: suszona papryka nadziewana ryżem lub serem, soczewica, kutia, czyli ziarna żyta z bakaliami i z makiem, chleb moczony w lutnicy, czyli sosie pomidorowym, kapusta z kiszoną fasolą, pampuszki, czyli placki z gotowanych ziemniaków, kisiel z owsa i uszaw, czyli kompot z suszonych owoców (suszu). Ale to, co smakuje zawsze najbardziej – nie tylko w czasie świąt – to są sarmi – malutkie gołąbki z ryżowym nadzieniem zawijane w specjalnie marynowane liście winogron. Ważny jest też drożdżowy kołacz pogacz, na który kładziona jest moneta i gałązka derenia. Mają one symbolizować bogactwo i zdrowie. Liczba potraw powinna być nieparzysta.

A na ile bliskie są nam świąteczne tradycje z Ukrainy?

Styczniowa, bo prawosławna Wigilia. W kącie pokoju ustawia się snop zboża, na stole jest chleb upieczony w starym piecu, kutia, mączka (gęsty sos grzybowy), ryba i gołąbki nadziewane kaszą gryczaną i kartoflami. Na deser podaje się ciasto i smażone w oleju postne pączki. Przed uroczystą kolacją trzeba też podzielić się cerkiewną bułeczką – prosfora.

Wesołych Świąt!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >