Mięso
Zawsze kiedy wstępuję do sklepu, zastanawiam się nad tym: ile ma tłuszczu, czy jest jakościowo dobre i czy nada się do przepisu, który chodzi mi po głowie. Nurtuje mnie kilka pytań. Pierwsze: Ile składników mineralnych i witamin ma mięso? Drugie: Jakie mięso powinno się jeść? I trzecie: Ile razy w ciągu dnia?
A to są moje odpowiedzi:
Mięso jest bogate w witaminy z grupy B, ale też w tłuszcze omega. Ma tłuszcz, ale w surowym kawałku to jest 17% na 100 g, a w kawałku usmażonym 10-11%. Ale to nie jest głównym tematem, bo mięso przede wszystkim jest łatwo przyswajalne. Jeśli ćwiczysz, twój organizm szybko zaspokaja swoje potrzeby z takiego obiadu, w którym znajdzie się przyzwoity kawałek mięsa. Obróbka termiczna zabija witaminy, ale w pewnych temperaturach, tzn. ok. 60 stopni, witaminy zaczynają się rozkładać, a więc obsmażone mięso jest zdrowsze. Idźmy dalej, np. tatar. Wątków jest wiele, zawsze możemy pogadać, ważne jest to, że surowy kawałek wołowiny jest niezłym paliwem do spalenia i przede wszystkim daje niemały kawałek smaku dla naszych kubków smakowych.
Pomysł na carpaccio wołowe inaczej:
Gwarancją bezpieczeństwa jedzenia wołowiny wcale nie jest jej świeżość, wynikająca z tego, że nie była mrożona, ale z tego, że pochodzi z krowy dobrej gatunkowo (czyli mięsnej bądź jałówki mlecznej), ma fajne przerosty tłuszczu, co daje smak, czyli tzw. marmurkowatość (patrz zdjęcie porównawcze) i została zamrożona jako świeży, pełnowartościowy produkt, zaś opakowanie chroni ją przed wysuszeniem w niskich temperaturach. Kupując mięso wołowe na carpaccio, upewnij się, czy jego powierzchnię pokrywają drobne żyłki (oznacza to, że będzie bardzo delikatne), a jego kolor nie ma kilku odcieni (świadczy to albo o przesuszeniu, albo o złym wychłodzeniu po jego ubiciu).
Dobra, wybrałeś mięso; teraz przepis:
- 100 g polędwicy wołowej o marmurkowym kolorze
- 2 szczypty pieprzu świeżo mielonego
- sos sojowy jasny do smaku (dlaczego sos sojowy, a nie sól - o tym kiedy indziej!!:)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka tuńczyka z puszki
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- 2 liście poszarpanej sałaty
Polędwicę kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu, sos sojowy łączmy z tuńczykiem oraz oliwą, miksujemy blenderem i smarujemy mięso powstałym sosem po jego powierzchni. Na wierzch układamy poszarpane liście sałaty i posiekany szczypior. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i prószymy świeżym pieprzem.
Smacznego!!! I powodzenia w poszukiwaniu dobrej wołowiny, a jeśli masz problem, to pisz - jeśli mogę to pomogę ;)
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >