Makaron, pasta, Teigwaren, pâtes, těstoviny, tészta…

Dla nas tradycyjny i najpopularniejszy makaron to makaron pszenny. 

Chcę wam dzisiaj opowiedzieć o zdrowej alternatywie, jaką jest smaczny i lekkostrawny makaron ryżowy.

To produkt bezglutenowy, który nie zawiera konserwantów, dodatków chemicznych ani sztucznych barwników.

Makaron ryżowy to bardzo popularny składnik dań azjatyckich. Podaje się go na gorąco lub zimno, smaży, gotuje lub dusi z warzywami i ziołami, mięsem, owocami morza oraz dodaje do zup i sałatek.

W Azji cieszy się uznaniem od tysięcy lat. Jest tam tak powszechny jak u nas makaron pszenny. Również w Polsce makaron ryżowy został zauważony, staje się dostępny i zyskuje coraz więcej miłośników i zwolenników.

Produkowany jest  z naturalnych składników: mąki ryżowej i wody, niekiedy z dodatkiem tapioki lub mąki kukurydzianej.  Znajdziemy w nim wolniej trawione węglowodany, które przez dłuższy czas dostarczają nam energii i uczucia sytości. Zawiera też witaminy, białko i sole mineralne. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B oraz manganu, selenu i magnezu.  Długi makaron, długie życie!

Najdłuższy chiński makaron mierzy aż metr i do miseczki z zupą wkłada się tylko jedną nitkę. W Azji nie może zabraknąć długiego makaronu w kształcie nitek, który pojawia się na stołach z okazji wielu świąt, szczególnie  Nowego Roku lub urodzin najbliższych. Zjada się go w całości i nie można go łamać czy kroić, by w ten sposób nie stracić szansy na szczęście, zdrowie i długie życie. Z całą pewnością zjedzenie takiego makaronu wymaga nie tylko sporych umiejętności i samozaparcia, lecz także pewnej dozy pobłażliwości dla siebie i współbiesiadników, gdyż raczej nie obejdzie się bez siorbania i mlaskania. Na szczęście w azjatyckich restauracjach, nawet tych najbardziej wykwintnych, to nikogo nie razi. Obecnie, również w Europie, większość ludzi kupuje makaron produkowany fabrycznie. W barach i sklepikach Dalekiego Wschodu nadal możemy dostać makaron ryżowy, który zwisa z sufitów lub schnie na świeżym powietrzu na specjalnych postumentach, tak by nie połamał się przed podaniem gościom.  Sztuką jest też przygotowywanie makaronu ryżowego w znany od wieków sposób. W azjatyckich miasteczkach wciąż jeszcze możemy spotkać sprzedawców i kucharzy, którzy podtrzymują tradycję, wykazują się ogromnym kunsztem i w niezwykle sprytny manualnie  sposób ręcznie wytwarzają makaron o nieskończenie długich nitkach. Na polskim rynku również dostępny jest makaron ryżowy w różnej formie, z którym warto się zapoznać i zaprzyjaźnić. Makaron ryżowy jest bardzo łatwy i wygodny w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga gotowania, więc na pewno nie wykipi i nie zaleje kuchenki. Wystarczy zalać go wrzątkiem i w zależności od rodzaju pozostawić pod przykryciem na 3–5 minut. Błyskawicznie możemy w pełni cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i dodać do przyrządzanej potrawy, np. mięsnej, warzywnej, owocowej.

Makaron ten można również usmażyć. Należy wrzucić go na rozgrzaną patelnię wypełnioną olejem. Po usmażeniu zwiększa swoją objętość, a przy tym staje się chrupiący.

Ale my, ponieważ chcemy schudnąć, wybierzemy makaron ryżowy przygotowany w wodzie – będzie mniej kaloryczny i lekkostrawny.  Łyżeczkę masła lub oliwy dodamy już na talerzu. Egzotycznego smacznego!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >