Ostatnio przechadzając się między sklepowymi regałami natrafiłam na bardzo ciekawy produkt: mąkę sojową.
Pomimo, że z tym produktem spotkałam się pierwszy raz, postanowiłam go kupić i w domu wypróbować, co można z nim zrobić. Ze względu na wysoką zawartość bardzo dobrego jakościowo białka, mąka sojowa może stanowić niecodzienny produkt śniadaniowego użycia: można zrobić z niej wysokobiałkowe placki, wystarczy wymieszać ją z kilkoma łyżkami mleka, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Z dodatkiem owoców (np. jabłek, malin, truskawek lub jagód) albo syropu klonowego. Dodatkowo można używać ją jako zagęszczacza do zup i sosów. Może stanowić zastępstwo dla jajek.
Mąka sojowa ma lekko orzechowy smak, wypieki przy jej użyciu szybko nabierają brązowego koloru. Jest miękka i puszysta.
Jej kaloryczność jest bardzo podobna do mąki pszennej, to natomiast, co ją zdecydowanie odróżnia, to ilość białka. W mące sojowej jest go 45 g na 100 g produktu! W tradycyjnej, pełnoziarnistej mące jest go 13 g. Z tego względu mąka sojowa będzie bardzo sycącym produktem. Pod kątem zawartości błonnika również wyprzedza mąkę pszenną: 11.9 g i odpowiednio 10.7 g.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >