Czy można kupić dobry chleb? Zewsząd słychać głosy, żeby nie jeść pieczywa, bo jest niezdrowe i wysokokaloryczne? Czy to prawda?
Białe pieczywo: chleb, puchate bułeczki to jedzenie typu fast food, produkuje się je szybko i tanio i oprócz kalorii oraz węglowodanów prostych, które nakręcają apetyt, nie zawiera nic wartościowego. Jest to oczyszczona mąka pszenna, drożdże i pół wiaderka chemii: spulchniacze, sztuczne kwasy, wybielacze, konserwanty, środki zapobiegające pleśni, karmel w celu uzyskania ładniejszego koloru wypieku. Na dodatek mąka pszenna oczyszczona spowalnia pracę jelit, zakleja je, a każdy kęs białej bułeczki odkłada się na Twoich biodrach i jest odpowiedzialny za cellulit!
Za to prawdziwy chleb jest bardzo zdrowy. Zawiera witaminy: B1, B2, B6, E, kwas foliowy. Piecze się go z mąki nieoczyszczonej, bogatej w składniki odżywcze i wysmuklający błonnik.
Jak rozpoznać, który chleb jest dobry, a który nie?
- najlepiej jeśli najdziesz pieczywo, na którym będzie podany skład. W składzie powinna być tylko mąka, woda, zakwas i sól. Niektóre chleby posiadają etykiety. Jeśli masz taki chleb w ręce, sprawdź, czy nie zawiera różnych E np. zakwaszacz (E322, E330), ulepszacz (E471, E300).
Jeśli na chlebie nie ma żadnych informacji, wtedy… dokładnie przyjrzyj się chlebowi.
Dobry:
- jest ciężki
- jest lekko mokry w środku, po przekrojeniu pozostawia klejący ślad na nożu
- ma kwaskowaty zapach
- często ma popękaną skórkę
- gołym okiem widać, że ma ziarna
- nie pleśnieje, tylko czerstwieje po 7-10 dniach
Teraz już wiesz, jak wybrać chleb w sklepie. Jedz go ze skórką, nawet jeśli jest twarda. Skórka bowiem zawiera aż osiem razy więcej minerałów i witamin niż środek chleba. Udanych poszukiwań w sklepie i smacznego!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >