Jak wybrać dobry chleb w sklepie?

Czy można kupić dobry chleb? Zewsząd słychać głosy, żeby nie jeść pieczywa, bo jest niezdrowe i wysokokaloryczne? Czy to prawda?

Białe pieczywo: chleb, puchate bułeczki to jedzenie typu fast food, produkuje się je szybko i tanio i oprócz kalorii oraz węglowodanów prostych, które nakręcają apetyt, nie zawiera nic wartościowego. Jest to oczyszczona mąka pszenna, drożdże i pół wiaderka chemii: spulchniacze, sztuczne kwasy, wybielacze, konserwanty, środki zapobiegające pleśni, karmel w celu uzyskania ładniejszego koloru wypieku. Na dodatek mąka pszenna oczyszczona spowalnia pracę jelit, zakleja je, a każdy kęs białej bułeczki odkłada się na Twoich biodrach i jest odpowiedzialny za cellulit!

Za to prawdziwy chleb jest bardzo zdrowy. Zawiera witaminy: B1, B2, B6, E, kwas foliowy. Piecze się go z mąki nieoczyszczonej, bogatej w składniki odżywcze i wysmuklający błonnik.

Jak rozpoznać, który chleb jest dobry, a który nie?

- najlepiej jeśli najdziesz pieczywo, na którym będzie podany skład. W składzie powinna być tylko mąka, woda, zakwas i sól. Niektóre chleby posiadają etykiety. Jeśli masz taki chleb w ręce, sprawdź, czy nie zawiera różnych E np. zakwaszacz (E322, E330), ulepszacz (E471, E300).

Jeśli na chlebie nie ma żadnych informacji, wtedy… dokładnie przyjrzyj się chlebowi.

Dobry:

- jest ciężki

- jest lekko mokry w środku, po przekrojeniu pozostawia klejący ślad na nożu

- ma kwaskowaty zapach

- często ma popękaną skórkę

- gołym okiem widać, że ma ziarna

- nie pleśnieje, tylko czerstwieje po 7-10 dniach

Teraz już wiesz, jak wybrać chleb w sklepie. Jedz go ze skórką, nawet jeśli jest twarda. Skórka bowiem zawiera aż osiem razy więcej minerałów i witamin niż środek chleba. Udanych poszukiwań w sklepie i smacznego!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >