Już dawno zostało potwierdzone, że wapń zawarty w brokułach i innych roślinach o zielonych liściach może przeciwdziałać niedoborom wapnia, które znacznie osłabiają zdrowie naszego układu kostno-stawowego. Według najnowszych badań, to właśnie brokuły zawierają dodatkowo związek, który opóźnia i zapobiega zapaleniu stawów.
Tajemniczy związek to sulforafan, który bardzo aktywnie chroni i zmniejsza dolegliwości związane z chorobą zwyrodnieniową stawów. Badania zostały potwierdzone na w eksperymentach przeprowadzanych na myszach, krowach oraz tkankach ludzkich. Okazuje się, że sulforafan skutecznie blokuje enzym odpowiedzialny za stan zapalny. Jeśli masz nadwagę lub otyłość, powinieneś bardziej zwrócić uwagę na zdrowie swoich stawów, ponieważ są one znacznie obciążone i tym samym zwiększa się ryzyko ich chorób. Oczywiście, potrzeba dalszych badań na potwierdzenie tezy, że dieta bogata w brokuły może mieć taką samą skuteczność w leczeniu zwyrodnienia stawów, jak operacja! Jednak faktem jest, że obecnie nie mamy farmaceutycznych leków o profilaktycznym działaniu, także istnieje silne wskazanie do tego, aby włączyć brokuły w swoje menu na stałe. Jest zalecenie, które spokojnie może być podawane na równi z zaleceniem o obniżeniem masy ciała, gdy istnieją ku temu wskazania (np. wysokie BMI).
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >