Furan jest groźny!

Furan jest substancją organiczną powstającą podczas obróbki cieplnej żywności i wykazującą działanie kancerogenne w badaniach laboratoryjnych przeprowadzanych na zwierzętach. Takie stwierdzenie zmusza nas do uzmysłowienia sobie problemu i przyjrzenia się mu bliżej.

W spożywanej przez nas żywności występują toksyczne związki pochodzące z zanieczyszczenia środowiska, ale również powstające w wyniku przetwarzania produktów spożywczych. Należy do nich furan. Jest to toksyczny związek, który powstaje podczas smażenia oraz pasteryzacji lub pakowania próżniowego żywności.

Furan jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle chemicznym, w produkcji lakierów, insektycydów i leków (witaminy C, furosemidu, nitrofurazonu). Brzmi groźnie i zaskakująco.

Spore ilości furanu powstają podczas:

  • działania na żywność wysokiej temperatury (100-180°C) – smażenie, pieczenie, grillowanie;
  • procesów pasteryzacji owoców i warzyw;
  • hermetycznego pakowania żywności.

Obecne w żywności aminokwasy budujące białka (zwłaszcza alanina, cysteina) ulegają licznym przemianom biochemicznym, których końcowym produktem jest furan. Ponadto związek ten powstaje podczas pieczenia, smażenia produktów bogatych w węglowodany (pieczywo, frytki). Co ciekawe, toksyczny furan powstaje także w wyniku rozkładu witaminy C pod wpływem działania wysokiej temperatury. Spore ilości furanu wytwarzają się również podczas obróbki termicznej produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i linolenowy), czyli ryb, orzechów, oliwy z oliwek, oleju lnianego i innych olejów roślinnych.

Jednak największe ilości furanu dostają się do organizmu podczas picia kawy. W organizmie człowieka furan wchłania się w jelitach oraz przez układ oddechowy, zwłaszcza w trakcie palenia papierosów. Ma zdolność przenikania przez krew pępowinową oraz łożysko do organizmu rozwijającego się płodu. W ciele człowieka furan ulega kumulacji w wątrobie i nerkach.

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że furan może mieć działanie kancerogenne, to znaczy zwiększa zachorowalność na nowotwory wątroby, pęcherzyka żółciowego i jelit.

Nie wpadajmy jednak w panikę. Obróbka termiczna żywności towarzyszy nam od wielu tysięcy lat. Starajmy się jednak spożywać potrawy gotowane i surowe, unikając smażenia, stosowania wysokich temperatur. Zdecydowanie odrzucajmy produkty przypalone!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: zdrowie