Aluminium w naszej kuchni to niestety codzienność! Gdzie czyha niebezpieczeństwo ?
Glin czyli aluminium.
Pierwiastek chemiczny o symbolu Al. Glin jest trzecim najpowszechniej występującym pierwiastkiem w skorupie ziemskiej. Jest srebrzystobiałym metalem o niskiej gęstości, bardzo dobrej kowalności i dużej plastyczności. Glin, podobnie jak krzem, nie jest pierwiastkiem niezbędnym dla życia roślin. Mało tego, w dużych ilościach może być toksyczny zarówno dla roślin, jak i dla zwierząt i ludzi zjadających roślinę zawierającą ten pierwiastek. Jako, że glin powszechnie występuje w przyrodzie, obecny jest w powietrzu, wodzie, glebie jak i żywności, którą spożywamy.
Czy popularne aluminium jest dla nas szkodliwe?
Naukowcy badali temat od kilku dekad i doszli do wniosku, iż zarówno garnki, czajniki, sztućce aluminiowe, jak i inne naczynia wykonane z glinu, a w szczególnościfolia aluminiowa mogą okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Naukowcy wykazali, iż nadmierne odkładanie się cząsteczek aluminium w ludzkimorganizmie jest powiązane z wieloma nieuleczalnymi chorobami, np. chorobą Alzheimera. Jedni zachorują inni nie. Okazuje się, że stopień absorpcji tego pierwiastka przezludzki organizm jest zależny od wielu czynników, takich jak np. obecność i stężeniekonkurujących minerałów oraz poziom parathormonu (hormon produkowany przezprzytarczyczki, gruczoły położone w okolicy tarczycy). Ludzie przeważnie wchłaniają aluminium wskutek jego spożywania wraz z pokarmami. Pierwiastek ten gromadzi sięw różnych narządach, w tym w wątrobie i w mózgu. Minimalna ekspozycja na aluminium nie stanowi dla nas jakiegokolwiek problemu gdyż organizm ludzki jest w stanie bardzo wydajnie wydalać małe jego ilości. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustanowiła bezpieczną dzienną dawkę spożywanego aluminium, wynoszącą 1 mg tego pierwiastka na każdy kilogram masy ciała bez jakichkolwiek uszczerbków na zdrowiu. Tyle teoria, praktyka może być zaskakująco inna. Jak dotąd nikt nie przeprowadził oficjalnych badań na ludziach, które umożliwiłyby nam zapoznanie się z efektami codziennego spożywania takich dawek aluminium i to przez wiele lat. Okazuje się, że jak pokazują badania naukowe,przeciętny mieszkaniec przemysłowo rozwiniętych krajów spożywa codziennie o wiele większe ilości aluminium, niż wynosi rzekomo bezpieczna dawka ustalona przez Światową Organizację Zdrowia. Aluminium powszechnie występuje w wielu produktach spożywczych, między innymiw kukurydzy, żółtym serze, soli, niektórych ziołach i przyprawach. Znalazł zastosowanie w przyborach kuchennych, kosmetykach, a także w niektórych lekach. Siarczan glinu jest powszechnie stosowany jako koagulant podczas procesu oczyszczania wody pitnej! Znaczy to, że jest on obecny w kranówce! Fosforan glinu to jedyna forma aluminium, która nie jest absorbowana przez ludzki organizm. Aluminium potrafi gromadzić się w ludzkich komórkach mózgowych, gdzie może doprowadzać do bardzo niekorzystnych zmian i poważnych powikłań chorobowych. Aluminium zmniejsza szybkość powstawania ludzkich neuronów, co oznacza, że zakłóca on ważne procesy regeneracyjne zachodzące w naszych mózgach! Większe, niekorzystne zmiany są bardziej wyraźne w przypadku wyższego stężenia aluminium. Pierwsze objawy zatrucia glinem obejmują uporczywe bóle głowy, kolkę, wzdęcia, suchość skóry i błon śluzowych, tendencje do przeziębień, zgagę i niechęć do spożywania mięsa. W późniejszych etapach przewlekłego zatrucia tym pierwiastkiem mogą występować: paraliż mięśniowy, utrata pamięci, stwardnienie zanikowe boczne, anemia, hemoliza, leukocytoza, porfiria, splątanie, niedoczynność przytarczyc, zaburzenia pracy nerek i wątroby, osteomalacja, Alzheimer (definitywnie naukowo potwierdzone) i choroba Parkinsona. Przewlekłe zatrucia organizmu glinem mogą się przyczyniać do powstawania niektórych chorób nowotworowych.
Aluminium w Twojej kuchni.
Jeszcze nie tak dawno, mogliśmy znaleźć w kuchniach starszych ludzi (czasemmłodszych też!) aluminiowe garnki, patelnie, czajniki, sztućce i inne naczynia. Naczynia te były niedrogie, lekkie i wytrzymałe. Czy przygotowywane w nich potrawybyły bezpieczne? Okazuje się, że potrawy takie mogły się przyczyniać do uporczywych bólów głowy, zapalenia jelita grubego, niestrawności i innych problemów ze zdrowiem codefinitywnie potwierdza nauka, zwłaszcza gdy w aluminiowych naczyniach gotowanesą kwaśne lub słone potrawy. Na skutek podgrzewania tego typu żywności w aluminiowych garnkach, toksyczny metal może do niej swobodnie przenikać. Kwaśne lub słone produkty powodują uszkodzenia powierzchni naczynia, co potęguje uwalnianie glinu do sporządzanych potraw. Uwalnianie się aluminium z naczyń kuchennych może być dodatkowo wzmagane rysowaniem ich podczas mieszania stalowymi łyżkami lub widelcami, które są zrobione z metalu twardszego. No dobrze. Garnki, czajniki i sztućce zrobione z aluminium mają wartość muzealną i prawie nikt ich już w dzisiejszych czasach nie używa! Sprawdź czy w Twojej kuchennej szufladzie nie schowała się popularna folia aluminiowa, zwana też „sreberkiem”. A może jeszcze znajdziesz jednorazową foremkę czy tackę aluminiowa? Jest to cienka jak papier blacha wykonana z aluminium o grubości 0,2 mm. W domowych kuchniach (w gastronomii też) folia aluminiowa jest najczęściejstosowana do pakowania i przechowywania, gotowania i pieczenia żywności, a takżedo grillowania. Do tego z aluminium wykonane są puszki do napojów czy niektórych konserw.
Gdzie czyha duże niebezpieczeństwo?
Okazuje się, że stosowanie do pieczenia potraw zarówno klasycznej, cienkiej folii aluminiowej, jak i różnego rodzaju naczyń aluminiowych, bądź jednorazowych foremek wykonanych z glinu, jest dla nas dużym zagrożeniem. Przechowywanie potraw zapakowanych w aluminium też nie jest dla nas bezpieczne. Jak podaje International Journal of Electrochemical Science - Risk Assessment of Using Aluminum Foil in Food Preparation – nadmierne spożywanie żywnościpieczonej w folii aluminiowej, szczególnie w przypadku kwaśnych lub słonych potrawjest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Panuje przekonanie, iż grillowanie na aluminiowych tackach jest zdrowsze, gdyż zabezpiecza przed skapywaniem tłuszczu na rozgrzany węgiel, który wówczas wydziela toksyczne i rakotwórcze substancje. Okazuje się, że zarówno toksyczne substancje z węgla, jak i aluminium, które z tacki przedostaje się do potraw, są tak samo niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Jak w takim razie najbezpieczniej grillować potrawy?
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >