Antyoksydanty to naturalne substancje występujące w żywności. Ich największą zaletą jest opóźnianie procesów starzenia. Wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Na ich spożycie powinien zwracać uwagę każdy z nas, jednak są niezbędne przede wszystkim:
– osobom z dużym ryzykiem pojawienia się nowotworów,
– osobom z chorobami układu krążenia, a w szczególności z chorobą niedokrwienną serca,
– osobom z chorobą wysokościową,
– kobietom w ciąży i dzieciom w okresie wzrostu,
– osobom z osłabioną odpornością.
Antyoksydantów jest bardzo wiele, najpopularniejsze to: witaminy A, C, E, bioflawonoidy, cynk, selen, koenzym Q10, CLA.
Zanim zaczniesz stosować antyoksydanty, musisz nabyć pewną wiedzę. Jeśli wspomagasz się suplementami diety, uważaj, aby nie przedawkować – zwłaszcza witaminy E. Jej duże stężenia są toksyczne. Podobnie jest z witaminą A. Odpowiednie ilości antyoksydantów są zawarte naturalnie w żywności. Stosując dodatkowo duże ilości syntetycznych antyoksydantów, łatwo je przedawkować i doprowadzić wręcz do nasilenia procesów oksydacyjnych, tak szkodliwych dla organizmu.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >