Problem cukrzycy dotyczy Ciebie lub Twoich bliskich? Nie wiesz, w jaki sposób możesz im pomóc? Koniecznie zapoznaj się z najnowszymi wnioskami niemieckich naukowców. Badający przeanalizowali kilkanaście czynników związanych ze stylem życia.
Oto czego się dowiedzieli:
- osoby chore na cukrzycę mają wyższe ryzyko zgonu, aż o 62% większe niż osoby zdrowe
- jednak jeśli te osoby spożywały owoce, warzywa, oliwę i mało przetworzone węglowodany, to ryzyko ulegało znacznemu obniżeniu
- wybory odpowiednich tłuszczów miały znaczenie w zmniejszaniu czynników ryzyka chorób towarzyszących cukrzycy, takich jak nadciśnienie, podwyższony cholesterol, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca
- osoby chore na cukrzycę typu 2, które spożywają grupy żywności określane jako zdrowe (warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, orzechy, migdały, oleje roślinne), odnosiły wyraźniejszy skutek niż osoby zdrowe.
W trakcie badań okazało się również, że zalecenia dla osób chorych na cukrzycę nie powinny odbiegać od zaleceń formułowanych dla osób nie chorujących na cukrzycę. Co oznacza, że również zachowania prewencyjne (zabezpieczające) przed cukrzycą powinny być stosowane u osób z podwyższonym czynnikiem ryzyka zachorowania. Grupy osób narażonych na wystąpienie cukrzycy obejmują: osoby po 40. roku życia, o nieustabilizowanej diecie i małej aktywności fizycznej, osoby po terapii sterydowej, kobiety, u których wystąpiła cukrzyca, ciężarnych, osoby palące papierosy i nadużywające alkohol, obciążone rodzinnym występowaniem cukrzycy typu 2.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >