Tym, co może wzbudzać niepokój przy stosowaniu diety wegetariańskiej, jest odpowiednia podaż witaminy B12.
Jest to witamina odpowiadająca za prawidłowy metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów. Bierze udział w tworzeniu krwi, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych i szpiku kostnego, wpływa na funkcjonowaniu układu nerwowego oraz buduje otoczki komórek nerwowych. Wpływa również na nasze samopoczucie oraz zdolność koncentracji, poprawia pamięć, pobudza apetyt.
Nadmiar witaminy B12 jest szkodliwy – wywołuje reakcje uczuleniowe, powoduje krwotoki z nosa – nie jest ona jednak toksyczna.
Witamina B12 (w formie przyswajalnej) znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Co zatem mają zrobić osoby, które chcą zupełnie zrezygnować z takich pokarmów? Naukowcy badali wiele możliwych źródeł pozyskania witaminy B12 z roślin. Wnioski są następujące:
– obecność witaminy B12 w roślinach (np. w glonach) została potwierdzona, jednak w formie, która nie jest przyswajalna przez organizm ludzki;
– niedobory pojawiają się dopiero po wielu latach ścisłej diety wegetariańskiej.
Zaleca się zatem stosowanie suplementacji.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >