Trochę złota dla zdrowia …

I znowu pochylamy się nad zdobyczami naturalnej medycyny ajurwedyjskiej i chińskiej.

Niemal każdy z nas słyszał o niezwykłych właściwościach taniej i łatwo dostępnej przyprawy – kurkumy – używanej w leczeniu wielu dolegliwości od ponad 4000 lat.

Ceniona jest jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Naukowcy, odkryli, że kurkumina – podstawowy składnik czynny kurkumy – wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

Okazuje się, że Hindusi są narodem z najniższym odsetkiem choroby Alzheimera na świecie, co przypisuje się dużemu spożyciu kurkumy. Dr Saraswati Sukumar, onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa z Baltimore w USA, przeprowadziła szereg badań, których wyniki przedstawiła w 300 publikacjach naukowych, potwierdzając przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe właściwości przyprawy:

Kurkuma jest prawdopodobnie najpotężniejszym naturalnym przeciwnowotworowym składnikiem odżywczym, jaki istnieje – mówi dr Sukumar.

Jest wiele potraw warzywnych, mięsnych i nabiałowych, do których możemy dodać kurkumę. Niestety, słabo wchłania się ona z przewodu pokarmowego, ale dodany jednocześnie do potrawy czarny pieprz (ze względu na piperynę), 1000-krotnie wzmaga wchłanianie kurkumy, przez co korzystnie potęguje jej działanie.  

Jednym z oryginalnych napojów jest  Złote Mleko – tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.

 Jak je przygotować?

- 1/4 szklanki świeżej kurkumy  (nowe opakowanie, aby nie była zwietrzała) - 1/2 szklanki wody - i tu najtrudniejsze zadanie - prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy lub roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)

1. Kurkumę i wodę podgrzewamy 5-8 minut na średnim ogniu, ostrożnie mieszając drewniana łyżką i nie doprowadzając do zagotowania.  Kiedy doprowadzimy do konsystencji pasty, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

2.W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę pasty (zaczynamy od ½ łyżeczki. Można dodać odrobinę czarnego pieprzu oraz/lub szczyptę imbiru.

3. Profilaktycznie,  a także przy depresji, stresie, kłopotach ze snem pić przed snem. W czasie infekcji można pić co 3-4 godziny.

Smacznego i całkiem niedrogiego! :)

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >