Nauka zajmująca się badaniem właściwości alg, czyli inaczej glonów, to algologia. Tym razem skupimy się na rodzajach glonów na rynku oraz na ich głównych właściwościach.
Najbardziej znana jest spirulina, która zawiera fitocyjany, chlorofil, witaminy z grupy B, beta-karoten (jest znacznie lepszym jego źródłem niż marchew), witaminę E oraz niektóre składniki mineralne, w tym jod.
Chlorella zawiera witaminy: A, D, E, K oraz te z grupy B, kwas foliowy, dobrze przyswajalne składniki mineralne, m.in. żelazo. Jest też cennym źródłem błonnika, który wspomaga oczyszczanie organizmu.
Kelp jest doskonałym źródłem jodu, zawiera zasadotwórcze pierwiastki, takie jak wapń, magnez, dostarcza wielu witamin oraz antyoksydantów.
Kombu to alga bogata w wapń, magnez oraz jod, kwas algowy (oczyszczający organizm), zawiera naturalne cukry, takie jak mannitol, stabilizujące poziom cukru we krwi.
Wakame mają nawet 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie, wysoką zawartość fosforu, jodu, żelaza, witaminy B12.
Nori są bogate w witaminy A i B12, kwasy omega-6 i omega-3, żelazo, magnez i fosfor.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >