Producenci zasypują nas reklamą żywności bogatej w kwasy omega. Mało kto nie wie, że kwasy omega są niezbędne dla prawidłowego rozwoju.
Niejasne pozostaje, które właściwie kwasy są dla nas naprawdę niezbędne, czy ważniejszy jest kwas omega 3 czy omega 6, a już zaskoczeniem jest informacja, że istnieje jeszcze kwas omega 9. Kwasy omega są ważne z wielu powodów, obniżają one wysoki cholesterol, wpływają pozytywnie na pracę mózgu, są prekursorami hormonów, działają przeciwzapalnie, poprawiają wygląd naszej skóry. To tylko niektóre z pożądanych działań kwasów omega 3,6,9. Producenci dają nam kilka opcji zakupu suplementów: w postaci tranu, w postaci kwasów omega 3, kwasów omega 3 i 6 oraz kwasów omega 3, 6, 9. Kiedy już zgodzimy się co do tego, że kwasy są nam potrzebne, pozostaje pytanie, który zestaw wybrać. Z wielu badań klinicznych wynika, że dominuje nierównowaga pomiędzy tymi kwasami. Omega 6 jest zdecydowanie więcej w naszej diecie niż omega 3. Z badań wynika, że prawidłowy stosunek powininen wynosić 4:1. Niestety, w naszym menu wygląda on następująco 20:1 lub nawet 40:1! Wniosek jest taki: omega 6 jest po prostu za dużo. Dlatego najlepiej to właśnie kwas omega 3 powinniśmy suplementować. Nierównowaga nie jest wskazana i powoduje niekorzystne skutki zdrowotne, jak na przykład obniżenie odporności. Dociekliwi mogą zadać jeszcze jedno pytanie: na ile stabilne są kwasy omega w kapsułkach? Na to pytanie powinni odpowiedzieć nam farmaceuci. Jako dietetyk zalecam „suplementację” naturalną formą kwasów omega, pochodzących np. z oleju lnianego, ryb lub orzechów.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >