Mąki bezglutenowe

Jeśli chcesz, aby twoje odchudzanie nie było nudne, jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia, spróbuj mąk bezglutenowych. Są one w dużej mierze niskowęglowodanowe, co oznacza, że deser przygotowany na ich bazie będzie znacznie mniej szkodliwy niż w przypadku tradycyjnej mąki. Poniżej znajdziesz zestaw mąk, które zmienią twoje życie.

Mąka kokosowa – lekka, puszysta, lekko słodkawa w smaku. Nadaje się do pieczenia ciast, ciasteczek, gofrów, placków i pieczywa.

Mąka migdałowa – przypomina wyglądem klasyczną mąkę, ale jest inna w smaku. Można ją dodawać do ciast, ciastek, pieczywa, gofrów, placków, koktajli, płatków śniadaniowych. W połączeniu z wodą i syropem z agawy daje mleko migdałowe.

Mąka sezamowa – smakuje jak sezam. Można z niej przygotować sezamki i chałwę. Idealnie pasuje też do wyrobu słodkiego i słonego pieczywa. Może być alternatywą dla zwykłej panierki.

Mąka jaglana – wszyscy znamy odkwaszające właściwości kaszy jaglanej. Dlaczego nie wykorzystać jej w naszych deserach? Łącząc tę mąkę z odkwaszającym ksylitolem możemy samodzielnie przygotować niezwykły posiłek, dzięki któremu poczujemy się jeszcze lepiej.

Mąka z pestek dyni – jest zupełnie inna niż pozostałe mąki: zielona i o delikatnym smaku. Pieczywo z niej przygotowane nie tylko zachwyci smakiem, lecz także wyglądem.

Mąka kasztanowa – nie dość, że może posłużyć do standardowych wypieków, to jeszcze pozytywnie wpływa na organizm. Znana jest ze swojego wzmacniającego działania na wątrobę. Jest też stosowana do ogólnej poprawy odporności organizmu.

Naucz się korzystać z wielu źródeł pokarmowych, tak aby twoja dieta nie była źródłem udręki, ale dawała ci dużo satysfakcji.

 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >