Makaron w diecie to obecnie już podstawa na polskich stołach. Jeśli ciężko ci wyobrazić sobie swoje menu bez makaronu, koniecznie spróbuj shirataki. Jest to też produkt dla tych, którzy chcą schudnąć i urozmaicić swoją dietę.
Makaron shirataki to galaretowaty i nieco przezroczysty makaron, wyprodukowany z japońskiej rośliny konjac. Swoją strukturą przypomina nieco makaron ryżowy. Nie ma zapachu ani smaku, natomiast świetnie chłonie smaki innych składników czy potraw do których jest dodany.
Niezwykłość tego produktu polega na tym, że zawiera on minimalną liczbę kalorii. W 100 g produktu jest około 6,4 kcal. Tymczasem tradycyjny pszenny makaron w 100 g zawiera 350–370 kcal. To naprawdę porażająca różnica! Dodatkową zaletą makaronu shirataki jest to, że stanowi on znakomity wypełniacz i puchnąc w żołądku, zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Japonki znają już ten produkt i często wykorzystują go, aby utrzymać smukłą sylwetkę. To glukomannan czyni ten makaron tak niezwykłym. Jest to specjalny rodzaj błonnika regulujący trawienie, przemianę materii, przyspieszający spalanie tłuszczu, obniżający cholesterol i trójglicerydy. W praktyce makaron shirataki to głównie woda i błonnik. Można spokojnie stosować go do sałatek, gulaszów, zup, sosów, warzyw.
Nie wymaga on gotowania co dodatkowo może przyspieszyć czas przygotowywania posiłku.
Produkt ten jest bardzo dobry dla osób chcących schudnąć, uregulować profil lipidowy, jak również dla cukrzyków.
Świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej, wegańskiej, bezlaktozowej, niskotłuszczowej oraz niskowęglowodanowej choćby takiej jak Dieta Optymalna czy Dieta Ketogeniczna.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >