Pewnie dla wielu osób oczywiste jest, że po rozpakowaniu zakupów świeże warzywa umieszczają w lodówce. Zazwyczaj pakują je do plastikowych przeźroczystych szufladek. Jak się okazuje, nie jest to najlepszy pomysł.
Niestety, w naszych lodówkach może się roić od różnych bakterii, pomimo niskiej temperatury, której zadaniem jest zahamowanie ich rozwoju. Naukowcy, którzy przebadali zawartość naszych lodówek pod kątem namnażania się bakterii, odkryli, że w najgorszym przypadku na 1cm kwadratowym lodówki było ok. 8000 różnego typu bakterii. Najpoważniejsze zagrożenie dla zdrowia stanowiły bakterie E.coli, Listeria oraz Salmonella. Powodują one zatrucia pokarmowe, charakteryzujące się bólem brzucha, gorączką, często wymiotami i biegunką.
Aby nie narażać się na tego typu niebezpieczeństwa, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad:
– regularnie czyśćmy lodówki,
– kontrolujmy daty ważności wszystkich produktów przechowywanych w lodówce,
– nie przechowujmy resztek, np. obiadowych, za wszelką cenę, w nadziei, że ktoś z domowników jednak się na nie skusi,
– wszystkie warzywa, które zaczynają gnić, wyrzucajmy w całości.
Dzięki tym prostym zasadom nie dość, że utrzymamy czystość w lodówce, to jeszcze uchronimy się przed niepotrzebnymi kłopotami trawiennymi.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >