Zaparcia to problem, którego nie należy lekceważyć. Kiedy jednak należy poszukiwać niezwłocznej porady lekarskiej w przypadku wystąpienia zaparcia?
Zaparcia występują wtedy, gdy przez dłuższy czas treść jelitowa pozostaje w obrębie jelit. Na skutek dłuższego zalegania w jelicie grubym treść jelitowa ulega nadmiernemu zagęszczeniu (przez wchłanianie wody), a stolec przez to znacznie zmniejsza swą objętość, staje się twardszy i bardziej zbity. Jest to sytuacja niebezpieczna, ze względu na zwrotne wchłanianie do organizmu toksyn z gnijących resztek pokarmowych.
Za prawidłowe uważa się oddawanie stolca codziennie jeden raz dziennie. Do osób o w miarę prawidłowym wypróżnianiu się można jeszcze zaliczyć te, które mają wypróżnienia co najmniej 3 razy w tygodniu, pod warunkiem że oddawany stolec ma prawidłową konsystencję, barwę oraz objętość, a więc i wagę.
Stolec, który jest rzadziej oddawany może mieć silniejszą i bardziej przykrą woń z powodu bardziej zaawansowanych procesów fermentacyjno-gnilnych resztek pokarmu na skutek dłuższego jego zalegania w przewodzie pokarmowym.
Rodzaje zaparć
- Zaparcie przypadkowe: w czasie podróży, przy nagłej zmianie sposobu odżywiania się
- Zaparcie krótkotrwałe: ma charakter okresowy i nawracający. Zaparcia mieszają się z etapami prawidłowego wypróżniania się. Ten typ zaparć, jeśli nie uda się go zlikwidować, wymaga przebadania przewodu pokarmowego w celu ustalenia obiektywnej przyczyny.
- Zaparcia przewlekłe: określane nawykowymi bądź atonicznymi.
- Zaparcia idtiopatyczne: spowodowane są zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego. Ten rodzaj zaparć diagnozuje się u około 90% osób. Wiąże się z nieodpowiednią dietą, małą aktywnością fizyczną oraz zbyt małym nawodnieniem organizmu.
Problem zaparcia dotyczy 20—30% populacji i wielokrotnie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Na zaparcie cierpią także osoby starsze, dzieci oraz pacjenci z ograniczoną zdolnością poruszania się. Problemy z wypróżnieniem dotyczą również osób obciążonych innym schorzeniami.
Przyczyny zaparć
Zaburzenia defekacji
- Czynnościowe (np. nawykowe, wynikające z zaburzeń czucia trzewnego, chorób rdzenia kręgowego, pourazowe)
- Organiczne (np. choroba Hirschprunga - wrodzony brak zwojów nerwowych w ścianie jelita, zmiany zapalne zwieraczy, choroba hemoroidalna, szczeliny odbytu)
Zaburzenia pasażu przez jelito grube
- Czynnościowe ze wzmożoną czynnością skurczową (np. jelito spastyczne, uwarunkowane metabolicznie w tym z nadmiaru wapnia w surowicy, w zatruciu metalami, polekowe) lub z osłabioną czynnością skurczową (depresja, nerwica, choroby organiczne ośrodkowego układu nerwowego, polekowe - leki rozkurczowe, leki moczopędne, niektóre leki przeciwnadciśnieniowe, np. antagoniści wapnia, zaburzenia hormonalne np. cukrzyca, niedoczynność tarczycy, ciąża)
- Organiczne (rak jelita grubego, inne nowotwory jamy brzusznej i miednicy, zmiany pozapalne, np. w chorobie uchyłków, choroba Hirschprunga)
- inne.
Jak sobie poradzić z zaparciami?
- Stołek w toalecie o wysokości ok 25 cm. Jest to bardzo ważny mebel ruchomy, który w czasie naszego posiedzenia na sedesie musi być podstawiony pod nogi. Po co? Proszę przypomnijcie sobie, jak wypróżniali się nasi przodkowie – kucali w lesie. Stołek pozwala nam przybliżyć naturalną pozycję, która powoduje korzystniejsze ułożenie jelita i bezproblemowe wypróżnienie. Kucane toalety nadal powszechnie stosowane są w Indiach. Nie róbmy sobie krzywdy w czasie defekacji, stosujmy stołeczek pod nogi! To bardzo ułatwia cały proces!
- Spróbuj powalczyć o przywrócenie odruchu regularnego oddawania stolca przez spokojne próby codziennego wypróżniania się o tej samej porze dnia,
- Wypijaj min 2 litry wody dziennie. Niedobór wody w diecie jest jedną z poważnych przyczyn zaparć. Dbajmy o odpowiednie codzienne nawodnienie. Woda to czysta woda, a nie napoje słodzone z dodatkiem aromatów i barwników.
- Korekta diety – oprócz należnej ilości wody, stosuj dietę bogatą w kolorowe warzywa i owoce, znacznej części surowe, odpowiednią ilość tłuszczów. Dieta zbilansowana, uzupełniona suplementami.
- Olej kokosowy – bardzo skuteczną metodą jest spożywanie 1 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, na czczo. Działa. Warto przetestować tę metodę w czasie weekendu, by sprawdzić czas swojej reakcji. J Jeśli ktoś absolutnie nie toleruje oleju kokosowego (są takie osoby), można spróbować użyć oliwy z oliwek. Kobietom w ciąży, przy zaparciach podaje się parafinę ciekłą (apteczną). Też działa.
- Kefir, jak równieżkwaśne mleko (na czczo), ze względu na zawartość korzystnych dla naszych jelit bakterii Lactobacillus wspomaga zwalczanie zaparć ponieważ poprawia pracę jelit. Zwiększa częstość wypróżnień i korzystnie wpływa na konsystencję stolca.
- Spożywaj rano, na czczo, szklankę do dwóch letniej wody, kompot ze śliwek suszonych, 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty, lub też 2 łyżek miodu zalanych wcześniej (wieczorem) szklanką chłodnej, przegotowanej wody
- Fasola jest bogata w błonnik, który poprawia pasaż jelitowy (przesuwanie się treści pokarmowych), zwiększa masę i powoduje zwiększenie zawartości wody w masach kałowych. Uzyskujemy kał o lepszej, bardziej miękkiej konsystencji. Pamiętajmy jednak, iż fasola musi być moczona min 12 godzin przed gotowaniem, po to, by unieczynnić substancje antyodżywcze.
- Nasiona lnu - siemię lniane, naturalne, nie parzone przyjmowane 3 razy w ciągu dnia po 1 łyżeczce. Jest to stary ludowy sposób stosowany przy zaparciach. Błonnik zawarty w ziarnach poprawia konsystencję jak i pasaż jelitowy mas kałowych.
- Rabarbar – zawiera substancje sennozydy, które pod wpływem działania bakterii jelita grubego ulegają rozpadowi do cukrów i substancji czynnych – antrachinonów, które silnie pobudzają perystaltykę jelita grubego i ułatwiają przesuwanie mas kałowych. Rabarbar ma lekko przeczyszczające działanie już około 5 godzin po spożyciu.
- Soczewica jest bogatym źródłem błonnika. Substancje zawarte w soczewicy razem z błonnikiem biorą udział w produkcji maślanów, które odżywiają jelita i przyczyniają się do poprawy pasażu jelitowego.
- Jabłka są bogate w pektyny, które zwiększają pasaż jelitowy co ułatwia wypróżnienie. Działanie nie jest jednak natychmiastowe. Po miesiącu spożywania jabłek (surowe, jabłko gryzione, nie tarte, nie sok) widzimy już stałe efekty w postaci łatwiejszego wypróżnienia.
- Gruszki również są bogatym źródłem błonnika. Zawierają też substancję poliol – sorbitol, który ma własność ściągania wody do mas kałowych co poprawia konsystencję i ułatwia wypróżnienie. Fruktoza zawarta w gruszkach również ma działanie przeczyszczające.
- Kawa naturalna uwalnia gastrynę, a ta z kolei powoduje zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego co przyśpiesza pasaż jelitowy. Kawa – tu mam na myśli kawę ziarnistą mieloną, zaparzoną w ekspresie. Jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ekspresu lub kawiarki włoskiej, mam inne proste rozwiązanie. Do rondelka wsypujemy 1-2 łyżeczki mielonej kawy, do tego ok. 150-200 ml wody i gotujemy 1 minutkę. Można dodać cynamon, kardamon, goździki. Potem kawę należy przecedzić przez gęste sitko. Otrzymujemy bardzo smaczny i łagodny napój. Zamiast cukru i mleka, proszę spróbować odrobinę masła lub oleju kokosowego nierafinowanego. Otrzymamy jedwabisty napój doskonały! Tłuszcz powoduje to, iż kofeina nie działa tak gwałtownie. Poranna kawa potrafi dawać dosyć szybkie efekty i każdy z nas powinien znać czas swojej reakcji (przed wyjściem z domu!). J
- Aloes – sok z tej rośliny zawiera glikozydy antrachinonowe, które skutecznie przyśpieszają pasaż jelitowy i ułatwiają wypróżnienia. W liściach aloesu pod skórką jest żółta warstewka, która ma silne właściwości przeczyszczające.
Kiedy jednak należy poszukiwać niezwłocznej porady lekarskiej w przypadku wystąpienia zaparcia?
- wystąpienie objawów ogólnych: niezamierzona utrata ponad 10% masy ciała w ciągu 3—6 miesięcy, osłabienie, gorączka
- wystąpienie objawów świadczących o utracie krwi (jasna krew w stolcu, czarne stolce)
- objawy przemawiające za chorobami endokrynologicznymi i neurologicznymi
- przypadki rodzinnego obciążenia wywiadami raka jelita grubego
- inne niepokojące
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >