Czarnuszka

Poszukiwacze nowych smaków powinni się zatrzymać przy sklepowej półce, na której zobaczą czarnuszkę, znaną także jako kolendrę siewną. Jest to przyprawa pochodząca z południowej Europy, nazywana „złotem faraonów”.

Czarnuszka jest naturalnym środkiem przeciwbólowym. Jeśli dręczy was ból, zalejcie łyżeczkę czarnuszki wrzątkiem i pijcie dwa razy dziennie. Dobry efekt można uzyskać także przy bólach menstruacyjnych, ponieważ czarnuszka działa rozkurczowo. Wykazuje też działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Stosowana bezpośrednio na skórę łagodzi objawy trądziku, zmniejsza wydzielanie łoju i reguluje zmiany atopowe czy grzybicze. Wspomaga układ odpornościowy. Osobom chorym na grypę czy przeziębienie zaleca się spożywanie pieczywa doprawionego właśnie czarnuszką.

Obecnie naukowcy badają wpływ czarnuszki na nowotwory. Potwierdzono już jej działanie przeciwrakowe, możliwe, że okaże się przełomowym lekiem na jeden z najniebezpieczniejszych nowotworów – raka trzustki. Ponadto olej z czarnuszki działa oczyszczająco na wątrobę i reguluje jej pracę. Czarnuszka wymieszana z miodem łagodzi podrażnienia wrażliwej błony żołądka u wrzodowców. 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >