Pestki arbuza

Zastanawialiście się kiedyś, czy zwyczajowo przez nas wypluwane pestki arbuza mają jakieś właściwości zdrowotne? Dietetycy i naukowcy zalecają przecież jedzenie podobnych produktów: pestek dyni, słonecznika, sezamu, lnu…

 

Może warto przyjrzeć się takiej nowości jak właśnie pestki arbuza, tym bardziej, że sezon w pełni. Pestki arbuza są dobrym źródłem białka roślinnego, a w szczególności aminokwasu argininy. Jest ona znana głównie przez osoby uprawiające sport – zwiększa ukrwienie i wydolność mięśni. Ale to nie jedyne jej właściwości. Przeciwdziała również chorobom cywilizacyjnym, w tym popularnej wieńcówce. Tryptofan i inne aminokwasy pozytywnie wpływają również na nasze samopoczucie, koncentrację i funkcje mózgu. Witaminy z grupy B korzystnie działają na nasz układ nerwowy.

W pestkach arbuza zaskakuje również ilość magnezu! Zdecydowanie większość z nas uważa, że to ziarno kakaowca jest najlepszym jego źródłem. Nic bardziej mylnego, pestki arbuza mają go o ok. 25% więcej! Naturalnie, jak większość pestek, arbuz jest bogaty w kwasy NNKT: nawilżające, odtruwające i bardzo odżywcze kwasy tłuszczowe, pomagające w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Zastanów się następnym razem nim zezłościsz się, że w Twoim arbuzie jest tyle bezużytecznych pestek.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >