Kwas foliowy jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiet. Naturalnie powinny zwrócić na niego większą uwagę kobiety w ciąży.
Jest on bardzo ważnym elementem diety każdej kobiety i dlatego dobrze jest wiedzieć, w czym go znaleźć.
Kwas foliowy reguluje czynności nerek oraz układu nerwowego i mózgu. Zapobiega wadom cewy nerwowej u rozwijających się organizmów (płodów). Bierze udział w przekazywaniu genów, reguluje pracę układu pokarmowego, żołądka, wątroby, chroni przed nowotworami (szczególnie przed rakiem macicy) oraz wspiera krwiotworzenie. Kwas foliowy znajdziesz we wszystkich intensywnie zielonych roślinach: brokułach, szparagach, sałacie, kiełkach, jarmużu, brukselce, kapuście, kalafiorze. Również (chociaż w mniejszych ilościach) będzie występować w pomidorach, grochu, fasoli, soi, soczewicy, burakach, pestkach, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy, pomarańczach, bananach , awokado. Uwaga na niedobory, ponieważ grożą one: zahamowaniem wzrostu i odbudowy komórek, anemią, uczuciem przemęczenia i osłabieniem koncentracji, stanami lękowymi, niepokoju, zaburzeniami wchłaniania oraz stanami zapalnymi jamy ustnej! Dzieci narażone są na zahamowanie wzrostu. Nadmiar kwasu foliowego u kobiet może spowodować zachorowanie na astmę u dziecka.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >