Ostatnio coraz więcej słyszy się o dobrych skutkach spożywania margaryn, które zawierają stanole lub sterole roślinne.
Margaryny te są specjalnie przygotowywane dla osób z podwyższonym cholesterolem. Mogą być doskonałym uzupełnieniem diety, która stanowi główną podstawę terapii żywieniowej w hipercholesterolemii (czyli podwyższonego poziomu cholesterolu).
Margaryny te według badań są w stanie obniżać poziom cholesterolu o około 7-10%. Jeśli dodatkowo osoba, której zależy na jego obniżeniu, włączy w proces leczenia aktywność fizyczną, to spadek cholesterolu może utrzymać się na poziomie 15%. Efekt ten następuje po około 3. tygodniach stosowania prozdrowotnego stylu życia. Wiele osób obawia się, że margaryny takie mogą zawierać kwasy tłuszczowe trans – szkodliwy efekt uboczny utwardzenia tłuszczu roślinnego (margaryna powstaje przy użyciu np. oleju rzepakowego). Współczesne margaryny dzięki nowoczesnym metodom technologicznym mają obniżoną zawartość kwasów trans do mniej niż 1g w 100 g produktu. To znaczna poprawa jakości, tym bardziej, że w tzw. twardych margarynach (kostkowych) kwasy trans stanowią 20% produktu.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >