Białko

CZYM JEST BIAŁKO?

Białko odpowiada zarówno za budowę masy mięśniowej, jak i za redukcję tkanki tłuszczowej (w zależności od bilansu kalorycznego).Jego główną funkcją jest działanie antykataboliczne oraz anaboliczne wobec masy mięśniowej. Białka możemy podzielić w zależności od pochodzenia i szybkości wchłaniania.

BIAŁKO SERWATKOWE

Białko serwatkowe jest najbardziej wartościowym białkiem ze względu na wysoką zawartość aminokwasów BCAA (aminokwasów rozgałęzionych). Jest to białko szczególnie zalecane po treningach ze względu na silne działanie anaboliczne. Jego zaletą jest szybki czas wchłaniania (nawet 30–60 minut) oraz wysoka biodostępność  (BV =104–159). Białko serwatkowe jest szczególnie przydatne w celu szybkiego dostarczenia aminokwasów do uszkodzonych włókien mięśniowych w tzw. okienku regeneracyjnym.

 

BIAŁKO KAZEINOWE

Doskonała formuła o najdłuższym czasie wchłaniania. Ze względu na działanie bardziej regenerujące niż anaboliczne doskonale sprawdza się spożywanie tego białka przed snem. Zaletą jego stosowania jest większe uczucie sytości (kazeina tworzy strukturę gęstą niczym skrzep), przez co wiele osób nie podjada między posiłkami czy wieczorem.

BIAŁKO JAJA KURZEGO

Przez wiele lat uważano je za wzorcowe białko o pełnym składzie aminokwasowym (BV = 100). Stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy lub szukają białka, które wchłania się wolniej niż serwatkowe.

BIAŁKO SOJOWE

Stanowi niszę wśród białek na rynku odżywek dla sportowców. Ze względu na niższe wartości biologiczne (BV = 74) często kupują je wegetarianie. Białko sojowe ma wielokierunkowy wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w nim aktywne składniki hamują utlenianie tłuszczów w krwiobiegu oraz wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie jego produkcji przez organizm.

RODZAJE BIAŁKA SERWATKOWEGO

  • WPH (Whey Protein Hydrolisate)

Białko o najwyższej wartości biologicznej, o najszybszym czasie wchłaniania, co wynika z enzymatycznej hydrolizy (białko pocięte na małe części). Najczęściej występuje w postaci tzw. peptydów (dipeptydów i tripeptydów), przez co czas od spożycia do wchłonięcia jest bardzo krótki. Zapewnia to szybką regenerację oraz odciążenie układu pokarmowego.

  • WPI (Whey Protein Isolate)

Białko o wysokiej wartości biologicznej (nawet BV = 159), gdzie zawartość białka wynosi nawet powyżej 90%. Do minimum ograniczono w nim laktozę i tłuszcz. Forma pomocna zarówno w przypadku budowania masy mięśniowej, jak i redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej. Czas wchłaniania WPI to 30–60 minut. Zawartość BCAA wynosi nawet 24–28 g/100 g produktu.

  • WPC (Whey Protein Concentrate)

Stanowi źródło białka o nieco niższych wartościach BV=104–140 oraz zawartości białka rzędu 65–80%/100 g proszku. Choć jest nieco uboższą wersją izolatu oraz wolniej się wchłania, cieszy się dużą popularnością ze względu na rozsądną cenę.

JAK DZIAŁA BIAŁKO?

Suplementy proteinowe zapewniają optymalną regenerację dzięki dostarczeniu aminokwasów potrzebnych do procesów odnowy. Po treningu uszkodzone włókna mięśniowe potrzebują aminokwasów w celu stymulacji mięśni do wzrostu.

Działanie:

– regeneracja masy mięśniowej (procesy antykataboliczne)

– budowa masy mięśniowej (procesy anaboliczne) w odpowiedzi na trening oporowy

– zapobieganie zanikowi masy mięśni wraz z wiekiem

– poprawa regeneracji po treningu wydolnościowym (np. jako dodatek do CARBO po treningu)

– poprawa wrażliwości na insulinę

 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >