Afrykański kurczak
Ilość kalorii: 
268
Białko: 
16.2 g
Tłuszcz: 
12.2 g
Węglowodany: 
26 g
Składniki:
Bazylia świeża
Cebula - 30g
Cieciorka - 15g
Cytryna
Kolendra
Koncentrat pomidorowy 30% - 20g
Kurkuma
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek - 10ml
Pieprz czarny
Pierś kurczaka bez skóry - 50g
Ryż brązowy - 15g
Sól
Sposób przygotowania:
Afrykański kurczak. Ugotować ryż do miękkości. Mięso z piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Udusić w rondlu do miękkości, podlewając wodą. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do kuczaka. Poddusić. Dodać cieciorkę (ciecierzycę - wcześniej ugotowaną lub z puszki), koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do gotowej potrawy dodać oliwę. Podać z ryżem, udekorować bazylią i obficie posypać natką pietruszki.
Nazwa | Ilość | Kalorie | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
---|---|---|---|---|---|
Bazylia świeża | |||||
Cebula | 30 gramów (30g) | 9 | 0.4g | 0.1g | 0.1g |
Cieciorka | 15 gramów (15g) | 54.6 | 2.9g | 0.9g | 0.6g |
Cytryna | 0.1g | ||||
Kolendra | 0.5g | ||||
Koncentrat pomidorowy 30% | 20 gramów (20g) | 18.4 | 1.1g | 0.3g | 0.2g |
Kurkuma | 0.7g | ||||
Natka pietruszki | 0.1g | ||||
Oliwa z oliwek | 1 łyżka (10g) | 88.2 | 10g | ||
Pieprz czarny | 0.7g | ||||
Pierś kurczaka bez skóry | 50 gramów (50g) | 49.5 | 10.8g | 0.7g | |
Ryż brązowy | 15 gramów (15g) | 48.3 | 1.1g | 0.3g | 0.8g |
Sól | |||||
Suma: | 268 kcal | 16.2 g | 12.2 g | 26 g |