Gluten, czy on mi szkodzi?

Gluten – będący mieszanką różnego rodzaju białek roślinnych – od pewnego czasu postrzega się jako przyczynę wielu dolegliwości.

Znajduje się on w życie, pszenicy i jęczmieniu, jednak tak naprawdę można go znaleźć wszędzie: w wędlinach, mięsie mielonym, paczkowanych wyrobach mięsnych, w przetworach rybnych, w produktach mlecznych (jogurtach, serach, kefirach, śmietanach), słodyczach (ciastkach, czekoladach, lizakach, lodach), sosach, ketchupach, majonezach, musztardach, przyprawach, kawie zbożowej, suszonych owocach (w substancjach przeciwzbrylających).

Nie trzeba mieć od razu choroby trzewnej, zwanej również celiakią, aby mogło się okazać, że gluten szkodzi. Niepokojące objawy to: uczucie ciągłego zmęczenia, ból brzucha, wysypka, wzdęcia, problemy trawienne: biegunka, zaparcia, osłabienia, omdlenia, przelewanie w jelitach, bóle głowy, zapalenie języka.

Lekarstwem na takie dolegliwości jest odstawienie glutenu lub zminimalizowanie jego spożycia. Należy zatem przyjrzeć się rozpiskom z żywnością bezglutenową, a także czytać opakowania żywności i wiedzieć, jak wygląda oznaczenie mówiące o tym, że dany produkt nie zawiera glutenu.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: dieta, gluten