Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Żurawina suszona

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin A, B, C oraz błonnika. Jest to tradycyjny dodatek do mięs i wędlin. W postaci suszonej jest popularnym składnikiem musli czy mieszanek suszonych owoców.

Żurek

Potrawa przygotowana na bazie bulionu lub wywaru warzywnego lub mięsnego. Żurek tradycyjny przyrządza się na bazie zakwasu razowego, któremu zupa zawdzięcza kwaśny posmak. Częstym dodatkiem do żurku jest kiełbasa pokrojona w plasterki i podsmażona na patelni.

Żywienie

Zapewnienie organizmowi składników i substancji potrzebnych do jego funkcjonowania przez spożywanie potraw i napojów.

Żywność funkcjonalna

Żywność modyfikowana celem wzbogacenia jej w określone składniki odżywcze. Taki produkt może przyczyniać się do poprawy funkcjonowania organizmu jak np. obniżenie poziomu cholesterolu.

Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)

Żywność posiadająca znamiona ingerencji genetycznej w naturalną strukturę.

1 2