W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin A, B, C oraz błonnika. Jest to tradycyjny dodatek do mięs i wędlin. W postaci suszonej jest popularnym składnikiem musli czy mieszanek suszonych owoców.
Potrawa przygotowana na bazie bulionu lub wywaru warzywnego lub mięsnego. Żurek tradycyjny przyrządza się na bazie zakwasu razowego, któremu zupa zawdzięcza kwaśny posmak. Częstym dodatkiem do żurku jest kiełbasa pokrojona w plasterki i podsmażona na patelni.
Zapewnienie organizmowi składników i substancji potrzebnych do jego funkcjonowania przez spożywanie potraw i napojów.
Żywność modyfikowana celem wzbogacenia jej w określone składniki odżywcze. Taki produkt może przyczyniać się do poprawy funkcjonowania organizmu jak np. obniżenie poziomu cholesterolu.
Żywność posiadająca znamiona ingerencji genetycznej w naturalną strukturę.