Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Ryż z jabłkami

Danie, w którego skład wchodzi ugotowany ryż i starte na dość grubej tarce jabłka. Czasem na wierzch dodaje się śmietanę z cukrem i posypuje cynamonem

Rzepa

Nadaje się na puree, jako składnik potrawek, można ją stosować do zup i pieczeni. Posiada jadalne liście, w sposobie przyrządzenia podobne do liści szpinaku. Charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem.

Rzeżucha

Roślina z rodziny kapustowatych, stosowana w kuchni jako zdrowy i smaczny dodatek do sałatek, kanapek i sosów. W medycynie ludowej rzeżucha znana jest z właściwości pobudzających apetyt i usprawniających trawienie. Odgrywa również istotną rolę jako lek na pasożyty jelit oraz choroby skóry.

Rzodkiewka

Najlepiej smakuje na surowo jako dodatek do kanapek, sałatek, twarogów, ze względu na piękny kolor często bywa stosowana jako dekoracja dań. Rzodkiewka jest delikatnie pikantna w smaku i posiada chrupki miąższ.

1 ... 4 5