W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Ryż pozbawiony powłok zewnętrznych w procesach technologicznych. Taki proces umożliwia szybsze gotowanie oraz dłuższy, możliwy okres przechowywania, jednak pozbawia ziarna dużej części witamin i składników mineralnych.
Ryż pozbawiony tylko zewnętrznej części ziarna, która jest niejadalna. Taki proces umożliwia zachowanie większości witamin i składników mineralnych. Brązowy ryż zawiera duże ilości witaminy E, K oraz B6, ryboflawiny i folianów.
Ryż gotowany w wodzie do miękkiej konsystencji. Przed gotowaniem można osolić wodę co poprawia smar ryżu.
Ryż rozgotowany do miękkości w mleku. Dla polepszenia smaku można dodać cukier lub miód jeżeli ryż ma być przygotowany na słodko lub przyprawy jeżeli przygotowujemy go na słono.
Inna nazwa to ryż dmuchany. Powstaje w wyniku działania pary wodnej w środowisku o wysokiej temperaturze. Niegdyś popularna przekąska dziś częściej spotykany w postaci wafli ryżowych jako zamiennik pieczywa.