W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Zajmuje się badaniem zdrowia populacji bądź danej grupy ludzi na podstawie wdrażania prawidłowych nawyków dotyczących żywienia.
Dział nauki mający za zadanie ochronę przed żywnością mogącą zaszkodzić konsumentowi. Dotyczy ona całego procesu żywieniowego od pozyskania poprzez przechowywanie i obróbkę do przygotowania posiłków.
Schorzenie spowodowane przekroczeniem dopuszczalnej normy występowania cholesterolu w organizmie. Rozróżnia się trzy etapy hipercholesterolemii: łagodny, umiarkowany oraz znaczny.
Spożywanie większej ilości pokarmów niż wynosi faktyczne zapotrzebowanie organizmu. Czynnikiem odpowiedzialnym za to schorzenie jest nieprawidłowa praca ośrodka sytości.
Jest metabolitem aminokwasu l-leucyny. Organizm wytwarza go około 0,2–0,4 g dziennie, w zależności od codziennej podaży białka (wraz z tym l-leucyny). HMB stosuje się w treningu siłowym i kulturystycznym w celu przyspieszenia przyrostu masy mięśni oraz poprawy regeneracji, a także w treningu wydolnościowym i dietach redukcyjnych.