Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Cebula, mrożonka

Cebula mrożona, najczęściej pokrojona w plastry, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

Cebulka dymka

Dymka to nazwa potoczna młodej cebuli zwyczajnej. Bardzo dobrze nadaje się do marynowania lub jako składnik kanapek czy sałatek. Posiada dość łagodny smak w porównaniu do dojrzałej cebuli zwyczajnej.

Celiakia

Zaburzenie przyswajania produktów, które zawierają białko występujące w zbożach (gliadynę). Schorzenie prowadzi do niedożywienia organizmu ponieważ uszkadza kosmyki jelitowe. W takim przypadku zalecana jest dieta bezglutenowa.

Chałka

Bułka o słodkim posmaku, wypiekana z mąki pszennej o kształcie zaplecionego warkocza i puszystym cieście.

Chili

Papryka i przyprawa uznawana w Europie za ostrą jednak wśród gatunków ostrych papryk jest jedną ze słabszych. Najbardziej powszechna w postaci suszonej i sproszkowanej. Bardzo dobra przyprawa zarówno do mięs jak i potraw z ryżem i makaronem. Zawiera kapsaicynę wspomagającą spalanie tłuszczu i wspomagająca leczenie nowotworów.

1 2 3 ... 14