W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Cebula mrożona, najczęściej pokrojona w plastry, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.
Dymka to nazwa potoczna młodej cebuli zwyczajnej. Bardzo dobrze nadaje się do marynowania lub jako składnik kanapek czy sałatek. Posiada dość łagodny smak w porównaniu do dojrzałej cebuli zwyczajnej.
Zaburzenie przyswajania produktów, które zawierają białko występujące w zbożach (gliadynę). Schorzenie prowadzi do niedożywienia organizmu ponieważ uszkadza kosmyki jelitowe. W takim przypadku zalecana jest dieta bezglutenowa.
Bułka o słodkim posmaku, wypiekana z mąki pszennej o kształcie zaplecionego warkocza i puszystym cieście.
Papryka i przyprawa uznawana w Europie za ostrą jednak wśród gatunków ostrych papryk jest jedną ze słabszych. Najbardziej powszechna w postaci suszonej i sproszkowanej. Bardzo dobra przyprawa zarówno do mięs jak i potraw z ryżem i makaronem. Zawiera kapsaicynę wspomagającą spalanie tłuszczu i wspomagająca leczenie nowotworów.