Sól kuchenna z ziemi naszej – nasza codzienna towarzyszka

Sól kuchenna – czyli od strony chemicznej prosty związek, chlorek sodu o wzorze NaCl. Pamiętamy ze szkoły, prawda?

Biała, krystaliczna substancja, dobrze rozpuszczająca się w wodzie, o charakterystycznym, intensywnym słonym smaku.

Sól spożywcza kopalna bądź pozyskiwana z wód morskich – znana od tysięcy lat, przedmiot handlu i bogactwo narodowe. Niezbędna w każdej kuchni do przyprawiania potraw, jak i konserwowania nadwyżek żywności.

Wybierz najlepszy pakiet dla siebie

Sól spożywcza może występować w postaci nieczyszczonej soli kamiennej, oczyszczonej soli warzonej lub soli morskiej. Często wzbogacona jest w niewielkie ilości związków jodu, by zapewnić spożywającym odpowiednią ilość tego pierwiastka w pożywieniu. Może zawierać też substancje przeciwzbrylające.

Sól kamienna – wydobywana jest na dużych głębokościach, w kopalniach soli.

Sól warzona - oczyszczona jest chemicznie – metodą ługowania. Zawiera chlorek sodu, ale podczas procesu oczyszczania sól traci dobroczynne mikroelementy, wzbogacana jest w jod, zgodnie z wymaganiami.

Sól morska - powstaje poprzez naturalne odparowanie morskiej wody.

Jaką sól wybrać?

Zdrowsze są dla nas sól kamienna i sól morska - zawierają, bowiem bogate źródło wszelkich mikroelementów, które są tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sól morska dostarcza nam cennych mikroelementów jak magnez, lit, selen, cynk czy jod. Sól kamienna również dostarcza wielu składników odżywczych takich jak: mangan, miedź, chrom, wapń. Jednak nie dorównuje pod względem jakości soli morskiej.

Sód wraz z potasem utrzymują równowagę wodną organizmu. Mają też zasadniczy wpływ na ciśnienie tętnicze krwi. Nadmiar sodu w diecie prowadzi do zatrzymania i zbytniego gromadzenia się wody w organizmie oraz powstaniu nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie –chorób układu krążenia oraz nerek, ma wpływ na nierównomierne rozkładanie się tkanki tłuszczowej powodując cellulit. Ale, ale – brak soli też jest groźny! Chlor zawarty w soli kuchennej jest niezbędny np. do produkcji kwasu solnego w żołądku!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: sól, żywienie