Zalety edamame

Czym jest ten tajemniczy produkt?

Fasolka edamame jest znana od wieków w azjatyckich krajach, gdzie soja i przetwory sojowe są niemal podstawą diety. Fasolka edamame jest świeżą fasolką sojową, zupełnie jak znana nam fasolka szparagowa. Wygląda nawet nieco podobnie. Fasolka edamame jest najczęściej przetwarzana przy wyrobie mleka sojowego, tofu, sosu sojowego oraz stanowi popularną przekąskę. Nadaje się również do zup, ryżu i sałatek.

Jakie są zalety spożywania edamame?

Zawiera:

– dużą ilość dobrze przyswajalnego białka: 30–50%,

– zdrowe nienasycone tłuszcze,

– witaminy z grupy B,

– izoflawony.

Jak przygotować edamame?

Nic trudnego, wystarczy, że masz:

– 400g edamame,

– 5–6 szklanek wody,

– sól morską.

Zagotuj wodę, wrzuć świeżą lub mrożoną edamame, zagotuj i gotuj mniej więcej przez 5–6 minut na wolnym ogniu. Osusz całość i posyp solą, odczekaj chwilę, aby przestygła. Smacznego!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: edamame, przepis