Wołowina a drób ....

Wspominałem ostatnio o tym, że jeśli wybierasz mięso, to jest kilka zasad, które pomogą wybrać Ci ten właściwy kawałek dobrego czerwonego mięsa (to, że nadal piszę o wołowinie, nie znaczy, że obraziłem się na drób ale...).

Ale, no właśnie – zawsze jest jakieś ale… Jak myślisz, ile czasu potrzeba, aby wyhodować kurczaka o zacnej wadze 1,5-1,7 kg.... Ty strzelasz, a ja odpowiadam...... A no, ok. 65. dni. Są też, kurczę blade..:), kurczaki-kozaki, co rosną do 48. dni, czyli półtora miesiąca. Krowa 1 kg do 1,5 kg przyrostu osiąga czasem w jeden dzień, ale wagę prawidłową (czyli od 290 do 450 i więcej) – w zależności od rasy i jej przeznaczenia – osiąga po 24. miesiącach. Jak sami widzicie, wołowina jest bardziej złożonym produktem aniżeli drób, a co za tym idzie – łatwiej jest przygotować kurczaka pieczonego, gdyż każdy wyjdzie czasem soczysty, czasem suchy, ale zęby go pogryzą, natomiast pieczeń wołowa może być soczysta, ale za to twarda jak zelówka z butów żołnierskich albo jak chleb z sieciówki po podpieku dnia następnego :)

Taka mała dygresja po moich ostatnich zakupach…

 Wybierz pakiet dla siebie

Biorąc pod uwagę, że smażenie mięsa wołowego to temat rzeka, a m.in. ma na to wpływ długość włókien mięsa, proponuję dziś przepis z drobiu. Wspomniałem o tym, że na smażenie ma wpływ długość włókna mięśniowego, ale też sposób obróbki – i tak smażenie, duszenie, gotowanie – każda z tych form obróbki termicznej da inny smak. A to dlatego, że w inny sposób dojdzie do denaturacji białek, co uwolni inne aromaty, bo aromaty to m.in. estry, aldechydy i… Dalej Was nie zanudzę, ale sprzedam patent na gotowaną aromatyczną pierś z kurczaka, która podczas diety o obniżonej wartości kalorycznej jest jej częstym składem. Ważne jest jedno – jeśli gotujesz pierś, rozklep ją, nie gotuj jej w całości, bo będzie gumowa i chusteczkowa; jeśli ją rozklepiesz, szybciej się ugotuje i będzie miękka i soczysta. Dziś Wam nie powiem, dlaczego, bo to temat znów na oddzielny wpis, więc do dzieła!

Aromatyczna pierś z kurczaka

  • 1 rozklepana pierś 150 g o grubości 0,5 cm
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta tymianku
  • 2 ząbki czosnku

Pierś skrop cytryną i natrzyj przyprawami, wodę do gotowania zaaromatyzuj posiekanym czosnkiem; jeśli nie lubisz czosnku, możesz dodać otartą skórkę z cytryny. Po wrzuceniu piersi – od zagotowania mięso potrzebuje 2 min. Następnie odstaw garnek z piersią na kolejną minutę, a w międzyczasie zmieszaj sałaty np. masłową, lodową i wstążki z marchewki zrobione przy użyciu obieraczki.

Szybkie winegret

  • 1/2 płaskiej łyżeczki musztardy
  • 50 ml soku jabłkowego
  • jedno żółtko ze sparzonego jajka

wszystkie składniki zmieszaj i polej sałatę

Kurczaka pokrój, sałatę wymieszaj z winegretm. Do sałaty świetnie pasuje chrupiący czosnek, ale o tym następnym razem!!!:)

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >